Yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu. Millet için de mazi oldu." ifadelerini kullandı. Erdoğan, petrol ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili, "Yeni müjdeyi cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz" dedi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

MASKELERDEN NE ZAMAN KURTULACAĞIZ?

Öncelikle şunu çok açık net söylemekte fayda görüyorum. Maske, mesafe, hijyen. Bu 3 başlık söz konusu. Sosyal mesafe, maske önem arz ediyor. Sosyal mesafe gündemimizde yerini koruduğu zaman arada mesafe konulması halinde maskeden de kurtulmak mümkün olur. 1,5 metreye dikkat edildiği zaman maskeden de kurtulmak mümkün ama sosyal mesafe şart. Bakanımız kısa bir süre sonra bununla ilgili açıklama yapacak. Şu şartlarda maskeyi de çıkarabiliriz diye. 1,5 metre gibi mesafeyi aramızda koruduğumuzda maskeyi çıkarabiliyoruz.

Ciddi manada aşımız geliyor. Aşılarımızın gelişiyle birlikte 50-55 yaş üstüne de yoğun bir şekilde yapmaya başlayacağız. Aşılarla birlikte ciddi manada korunma sürecini tıbben de olmuş olacağız.

"3 AŞIMI OLDUM"

Ben 3 aşımı oldum, bir de antikor yükseldi mi yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım. Hamdolsun 2160'ı yakaladım.

YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI

Şahsım ve heyetimle Sayın Bahçeli ile görüşeceğiz. Anayasa çalışmamızı yapan ekiple bizim heyetimiz konuşacak bir değerlendirmemizi yapacağız 128 madde üzerinde. Bu çalışmayı yaptıktan sonra ilave edilmesi gereken çıkarılması gereken ne gibi maddeler vardır bunları konuşacağız. Tamam dediğimiz zaman da Devlet Bey'e de sunacağız. Cumhur İttifakı'nın bu ortak çalışmasıyla ne gibi eksikler var bunlara bakacağız. Ortaklaşa bir çalışmayı yürütelim istiyoruz. Adeta Anayasa Bilim Kurulu oluşturmanın gayreti içerisinde olduk. En geniş anlamda bir uzlaşı sağlayalım ve bunun neticesinde meydana gelen hazırlığımızı kalkıp Cumhur İttifakı'na ulaştıralım.

(Millet İttifakı'nın Anayasa çalışması) PKK'nın uzantılarıyla mı kalkıp Anayasa metni hazırlayacaksınız. Anayasa dediğimiz zaman milli ve yerli olması şart. Bu millet gayrıresmi bir anayasa istemez.

"PARLAMENTER DEMOKRASİ ARTIK MAZİ OLDU"

Artık parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu. Millet için de mazi oldu. Hiçbir istikrarı olmayan koalisyonlarla iç içe sürekli zararda olan dönemleri yaşadık biz.

Koronavirüs salgınında Şehir Hastaneleri önemli rol oynadı. En kısa sürede doktor açığımızı kapatmayı hedefliyoruz. Maalesef, geçenlerde doktor arkadaşımız bıçaklanarak yaralandı. Kendisini aradım. 2 yıl kalmış uzman olmasına tedavi ettiği hasta gelip kendisini bıçaklıyor. Bu doktor açığımızı kapatmamız içinde tıp okullarına büyük iş düşüyor. Her siyasi partinin kendine ait hedefleri vardır. Bizim de hedefimiz bu.

"MERKEZ BANKASI'NIN PARASI NEREYE GİTTİ DİYE SORULUR MU?"

Bunlar diyorlar ya 128 milyar dolar nereye gitti. Merkez Bankası parasının nereye gittiği sorulur mu? Bunların hesabı kitabı yok, bunlar anlamaz bu işlerden. Ne hesaptan ne kitaptan anlarlar. Bu süreçte bir Van depremini, Bingöl depremini geçirdik değil mi? Hiç nereden bu harcamaları yaptınız diye soran oldu mu? Hiç soruyorlar mı ya? Maalesef sorma hakkını kendilerinde bulabiliyorlar ama bizim bütün, şunu unutmayın altyapısı olmayan bir ülkenin üst yapısı her zaman tehdit altındadır. Türkiye altyapısı çürük olan bir ülke konumunda. Altyapıya çok önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz ki özgüvenle hayatımızı sürdürebilelim.

MUHALEFETTE CUMHURBAŞKANI ADAYI TARTIŞMALARI

Bizim sahada Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir tartışma yok. Cumhur İttifakı olarak partimizin içinde karar belli. Öbür tarafta MHP'de de Bahçeli bu konuda kararlarını başından itibaren açıkladı. Bizim bu dayanışmamız kararlı bir şekilde yürüyor. Sıkıntı diğer tarafta. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizi ilgilendirmiyor.

ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİ

NATO Zirvesinde bir araya geleceğiz. Kendisi ile yapacağımız görüşmede başlıkları konuşacağız.

Görüşmede Türkiye-ABD ilişkileri niçin böyle bir gerilim safhasında, bunu soracağız. Artık bıktık, her 24 Nisan gelir, 'Amerika Ermenilerle ilgili ne diyecek?' Bütün işin bitti de Ermenilerin avukatlığına sen mi soyunuyorsun?

Senden önce ABD'yi yönetenler bu işi senin kadar bilmiyor muydu? Onların hiçbirisi bu ifadeyi kullanmadı.

ABD bizim müttefikimiz ise bu müttefik bizim yanımızda mı yer alacak, teröristlerin yanında mı yer alacak? Maalesef teröristlerin yanında yer alıyorlar.

FETÖ-YPG İLE MÜCADELE

FETÖ-YPG ile mücadele bizim için çok önemli. Biden döneminde terör örgütlerine destek devam ediyor. Müttefiklerin Türkiye'ye bakış açısını sorgulamamız lazım.

S-400 AÇIKLAMASI

S-400'ü ihtiyacımız olduğu için aldık.

PETROL DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMASI

Yeni müjdeyi cuma günü Zonguldak'ta vereceğiz. Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan da Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı kuracağız. Oradan açıklamamızı yapacağız.

MISIR İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Bizim için Mısır dünün bir ülkesi değil. Türkiye ve Mısır halklarının tarihten gelen gönül ve kader birlikleri var. Devletler arası ilişkilerimiz bu temelde ilerliyor. Görüşmeler genişleyerek devam ediyor. Mısır ile yeniden bu süreci başlatmada kararlıyız. Mısır'la Doğu Akdeniz'den Libya'ya kadar geniş bir alanda ciddi iş birliği imkanlarımız bulunuyor.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörü yeniden imha etme adımını atmıştık bunda başarı sağladık. Bekleyen değil, arayan, bulan ve yok eden Türkiye var.

Mahmur, Kandil'in adeta kuluçka yuvasıdır. Bu kuluçka yuvası adeta şehir merkezinde palazlanıyor. Bunun üzerine gitmezsek sürekli üretmeye devam edecektir. Bu işi temizleme konusunda kararlıyız. Bölücü örgüt yeni militan devşirmekte ciddi zorluklar yaşıyor. Kandil bataklığını bir daha asla terörün mikrobunu yaymayacağı şekilde kurutmakta kararlı olan bir Türkiye gerçeğini bunlar görecekler, bilecekler.

Terör örgütünün kandırdığı gençlere seslenmek istiyorum, bu kiralık katiller çetesinden bir an önce kaçıp emin ellere gelin, devletimize sığının.

YABANCI YATIRIMCILARLA GÖRÜŞME

Görüşmeyi yaptığımız 30 civarında şirketti. Hemen hemen hepsinin Türkiye'de yatırımları var. 20-30 yıl Türkiye'de olan firmalar var. Çok ciddi firmalarla olumlu görüşme yapıldı. Salgın sonrasında bir görüşmenin de ABD'de yapılmasını istediler.

NORMALLEŞMEDE EKONOMİ ADIMLARI

Dün akşam zaten bütün ilave tedbirlerin paketini açıkladık. Salgın döneminde insanlarımızın güvenliğini, işini aşını sağlamak için devletimiz her şeyi seferber etti. Bu dönemde destek yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Diyorlar ki esnafa ne yaptınız? Esnafımıza 1 milyon 200 bin esnaf bu destekten yararlandı. Bunlar hepsi bu desteğin, sosyal destek programları 7 milyon haneye çeşitli defalar nakit yardımları gerçekleştirdik. Bu ödemelerin tutarı Haziran sonunda 181 miyar liraya ulaşacaktır.

FAİZ AÇIKLAMASI

Bugün Merkez Bankası başkanıyla görüştüm. Bizim faizleri düşürmemiz şart. Onun içinde Ağustos-Temmuz aylarını bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Biz faizleri yatırımların, maliyetlerin üstünden kaldırırsak, orada da bir rahatlama dönemine gireceğiz. Tüm mesele maliyet faizden o yükü kaldırmaktır.

Turizm gelirlerinin artması için görüşmeler sürüyor.

MARMARA'DA DENİZ SALYASI SORUNU

(Marmara Denizi'ndeki deniz salyası sorunu) Allah'ın izniyle çözeceğiz, başka çaresi yok. Bunu İstanbul Belediyesinin eline bırakamayız.

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Süreç 11-12 yıldır ilerliyor. O günden bu güne işleyen bir süreç. Projeye stratejik bir yatırım olarak bakıyoruz. Haziran ayı sonunda Kanal İstanbul için ilk köprünün temellerini atıyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz. Ardından 5 köprünün daha temeli atılacak. Öyle bir şehircilik projesi ki bu proje, bu kanalın her iki tarafında 250-300 binerlik konutlarla şehir içinde şehir oluşacak. Arkadaşlarımız 200 bilim adamıyla çalışmalar yürüttüler. Kanal İstanbul projesine de kararlı bir şekilde devam ederek, burada güçlü bir adımı atalım dedik.

Projeleri eleştirenlerin yaptıkları bir eseri yok. Marmaray'ı yaptık aynı anlayışla. Avrasya'yı aynı anlayışla yaptık. Ama bunların kafası basmaz. Yok bunlarda böyle bir araştırma. Kaynak üretmek nasıl olur, bunun üzerine çalışacaksın. Bir şey yap. Yol yap. İstanbul'un her tarafı delik deşik."

HAYVAN HAKLARINI KORUMA KANUNU

Yasayla ilgili çalışmalarımız oldu. Şu anda da iş Meclisimizde adeta kanunlaşma aşamasında yürüyor. Zaman zaman televizyon ekranlarında öyle sahneler görülüyor ki insan yıkıma uğruyor. Biz de 15-16 tane var. Gittiğimiz birçok yerde bana hediye ediliyor. Böyle de bir durum var. Oğlumun aynı şekilde muhabbet kuşları var. Hayvanla olan ilişkimiz bu noktada ileri derecede. AK Parti MKYK'da konuyu görüştük, bu süreci hızlandıralım dedik. İş süratle devam ediyor. İnşallah başaracağız. Bu çalışma kamuoyunda evcil hayvanları düzenleyen bir çalışma olarak algılanıyor ama daha geniş bir çalışma olacak.

Editör: TE Bilişim