Davutoğlu, Halk TV canlı yayınında dünkü altılı masa toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dün 10 saate yakın bir toplantı yaptıklarını ve "açık yüreklilikle" her şeyi konuştuklarını aktaran Davutoğlu, öncelikle altılı masanın bir yıl içinde neler yaptığını masaya yatırdıklarını söyledi.

Yakında tanıtımını yapacakları metni toplumun göreceğini bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Diyoruz ki topluma, 'Hiç merak etmeyin, yeni bir yönetim anlayışı ile bu toplumu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden, bu ucube sistemden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçireceğiz. Bu süreç esnasında cumhurbaşkanı yetkileri ne olacak, cumhurbaşkanı yardımcılarının yetkileri ne olacak, bakanların yetkileri ne olacak, bakan yardımcılıkları kaldırılacak yerine müsteşarlıklar mı gelecek, yine üst düzey bürokratlar nasıl atanacak? Bunların hepsi tespit edildi. Şu anda o metin bir iki rötuşla sunulabilecek nitelikte ama biz özellikle büyük bir lansman istiyoruz."

"Ortak cumhurbaşkanı adayı için bir mutabakat var mı?" sorusunu da yanıtlayan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ortak cumhurbaşkanı adayı için mutabakat kesinlikle var. (Çoklu aday) Taktiksel olarak dedim, bilmiyoruz oyun planlarını iktidarın, oyun planı içinde olur ama dünkü mutabakatta tekrar teyit ederek şunu söyledik, tek aday çıkaracağız. Bu adayın şimdi vakti geldi. Herkes bana soruyor 'Geç mi kaldı?' Çay bile demlenirken bir miktar beklersiniz, erken koyarsanız tadı çıkmaz, burada da çay demlendi. Nasıl demlendi? Geçiş süreci elimizde, yani cumhurbaşkanı adayı içeriden veya dışarıdan olsun şunu bilecek, '6 genel başkan da aynı imza yetkisine sahip olacak, aynı karar süreçlerinde eşit olacak. Biri diğerine üstün olmayacak, biri diğerinden bir adım önde olmayacak.' Cumhurbaşkanı bir anlamda, siyasi tabirle söylüyorum, eşitler arasında bir ilk olacak. Mutlak yetki sahibi olmayacak. Eşitler var, bir kişi öne çıkacak aramızdansa, değilse geleceğiz diyeceğiz ki 'Biz sizi düşünüyoruz, eğer dışardan biriyse ama bizim oyun kurallarımız bunlar. Bu oyun kurallarıyla birlikte olacaksanız buyurun, siz bu ülkeyi yönetebilirsiniz.' O oyun kurallarını koyduk biz. Dün bu oyun kuralları netleşti. Ama son bir istişare ve tanıtım için bunların hazırlanması lazım. Ortak politikalar metni çıkardık bir de 200 sayfaya varan bir doküman. Hangi alanda ne yapılacağı var. Önemli ölçüde o da tamam. Şimdi Sayın Akşener'in ev sahipliğinde yapacağımız toplantıya kadar da bunlar, lansman hazırlıkları tamamlanacak, 26 Ocak'ta Sayın Akşener'in ev sahipliğinde toplanıyoruz, 30 Ocak'ta da bu ödev bitmiş olacak."

Editör: Gökçe Sevim