Dünya Sağlık Örgütüne göre demans şu anda dünya çapında yedinci önde gelen ölüm nedenleri arasındadır. Özellikle yaşlı insanlar arasında engellilik ve bağımlılığın birincil nedenlerinden biridir. Belirli bir hastalık değil birden fazla hastalığı tetikliyor. Hafızayı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri etkileyen bir grup rahatsızlıktır.

Alzheimer ve inme demansın en yaygın nedenleridir. Şu anda bunama için herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte, uzmanlar, daha sonraki yaşamda durumu geliştirme riskini azaltmak için birkaç öneride bulundular.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma aynı şeyi inceledi ve damar sağlığının beyin fonksiyonlarını kontrol altında tutmada önemli bir rol oynadığını buldu.

Vasküler hastalıklar, oksijen ve besin maddelerini vücutta taşıyan kan damarlarını etkileyen ve dokulardaki atıkları ortadan kaldıran hastalıklardır.

Atardamar, damar ve lenf damarlarının hastalıklarından kan dolaşımını etkileyen kan bozukluklarına kadar değişebilir.

Vasküler problemlerin çoğu, yağ ve kolesterolden oluşan plak oluşumundan kaynaklanır. Yüksek tansiyon aynı zamanda zayıf damar sağlığına da yol açabilir, çünkü atardamarları daha az elastik hale getirerek, kalbe giden kan ve oksijen akışını azaltarak zarar verebilir.

Bununla birlikte, kalbe bağlı çeşitli hastalıklara ışık tutabileceğinden, damar sağlığınızı kontrol etmeniz önemlidir.

Bunun dışında yakın zamanda yapılan bir araştırmada, zayıf damar sağlığının, kişinin daha sonraki yaşamlarında bunamaya sebep olabileceğini öne sürüyor.

Yapılan bir araştırmada, zayıf damar sağlığının beyne giden kan dolaşımını etkileyerek hücrelerde onarılamaz hasara neden olabileceği bulunuyor.

Yapılan araştırmalar; sigara içme durumu, fiziksel aktivite, diyet ve alkol tüketimi gibi yaşam tarzı faktörlerinin demans riskine potansiyel olarak katkıda bulunabileceğini öne sürdü.

Bu bulgular, sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı sürdürmek için doktorunuzla birlikte çalışmanın demansın başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

DEMANSA İYİ GELEN YİYECEKLER

Bu besinleri tükettiğinizde, ileri düzeyde demans riskinin önüne geçebilirsiniz. Haftada en az bir kez bile tüketmeniz size çok fayda sağlayacaktır.

Çilek

Kakao

Yaban mersini

Turna yemişi

Avokado

Balık

Editör: TE Bilişim