Artık herkes şunu beynine iyice soksun; Türkiye bir deprem ülkesidir.

Onun için depremle yaşamaya alışmalı, depremlere az can kaybı vermeyi öğrenmelidir.

Hiçbir akıl depremi, dine ögelere bağlamamalıdır. İzmir depremi üzerine bazı densizler, akla ve mantığa aykırı olduğu gibi edep ve haya duygularına da aykırı paylaşımlarda bulundular. Bu, cehaletin Nirvana noktası değilse edepsizliğin zirvesidir.

Dünyanın pek çok bölgesinde de depremler olmakta. Oralarda depremler mal ve can kaybını bizdeki kadar yapamıyor.

Neden?

Bu konunun uzmanları nedenler konusunda kalitesiz yapı, yapı malzemelerinden çalınanlar üzerinde dururken, DENETİMSİZLİĞİN de en büyük etken olduğunu söylemekteler.

Nedir bunlar?

Eksik demir ve çimento kullanımı, malzemeden çalmak, kalitesiz beton işçiliği, betonun yeteri kadar sulanmaması.

Bunu yapanlara göz yumulması.

Kimler göz yumuyor?

İmalata ruhsat verenler; belediyenin bu kısımda çalışan mimar ve inşaat mühendisleri, teknikerleri ve belgeye onay veren belediye başkanları, Bayındırlık Bakanları

Parayla hatalı projeye okey diyenler, malzeme eksikliğine göz yumanlar, Temel Vizesine, Su Basman Vizesine ve yapı kullanım iznine izin verenler.

Bitti mi?

Biter mi?

Parayla yapı denetiminden geçirenler.

Dahası! Dahası çok.

Bu benim adamımdır, bizim partinin saygın kişisidir diyerek denetimsiz çok katlara izin verenler, zemin kat sayısı zayıf olan yerlere, dere yataklarına, yük çekemeyecek zeminlere; ZEMİN ETÜTÜ yaptırmadan imar izni verenler de suçludur.

Bitti mi?

Keşke bitse!..

Oy için GECE KONDU yaptırmaya ve zaman zamanda bunlara onay vermeye EVET diyenler.

Kaçak inşaata göz yumanlar, bunlara da hiçbir denetime tabi tutmadan para karşılığı İMAR AFFI çıkararak kullanım izni verenler de suçlu değil mi?

İmar affı, cinayete yol vermektir.

Evin taşıyıcı kolanlarını, dükkan ve mağaza genişletmek adına tıraşlar ya da kesersen, üç kuruşun peşine düşersen; ölümün için onay vermez misin?

Canım tarım arazilerine, ormanlara kıyıp dere yataklarına bina yaparsan, paradan kaçıp statik hesapları ehline yaptırmaz bir de malzemeden kısarsan (ÇALARSAN); deprem mi öldürmüş oluyor yoksa sen mi?

Torpille devletin arazisine kontrolsüz oteller dikersen; neyin olmasını beklersin?

Bunun dinle imanla alakası yok. Bakınız dinsiz JAPONYA’da 8 büyüklüğünde deprem oluyor, kimse ne ölüyor ne de yaralanıyor!. Yüzde 99’u elhamdülillah Müslüman olan canım ülkemde 6.6 şiddetinde deprem oluyor binalar yıkılıyor, insanlar ölüyor: İbret almaz mısın be hacı?

Sanırım bize kıyan; FAY hattının kırılması değil de AHLÂK FAY hattının kırılmış olması!

Umarım bu depremden gereken dersi çıkarmış olalım. İzmir’e ve İzmirlilere büyük geçmiş olsun. Ölenlere Tanrı’dan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum.