Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, tüm Türkiye’de eğitim öğretime ara verilmişti. 71 ilde okullar 20 Şubat Pazartesi günü açılırken, depremden etkilenen 11 ilde ise 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine 1 Mart'ta başlanacağı açıklanmıştı. Depremin etkilediği illerden Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kiliste kademeli eğitime geçilerek, öğrenciler depremin gölgesinde ders başı yaptı.

Depremlerden etkilenen Diyarbakır'da 478 bin öğrenci ve 24 bin 316 öğretmen, bin 766 okulda ders başı yaptı. Bu okullardan biri de Kayapınar ilçesi Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulu oldu. Öğrenciler ilk derslerinde öğretmenleriyle sohbet etti. Ayrıca, kent merkezinde yurtlarda ve çadır kentlerde kalan 794 öğrenci ise taşımalı sistemle okullarına kavuştu.

‘İLK DERSİMİZDE SOHBET VE KONUŞMA OLDU’

Sınıf öğretmeni Duygu Çelik Artun, uzun aradan sonra öğrencilerini çok özlediğini belirterek, "Psikolojilerini düzeltmeye çalışıyorum. Oyunlar oynadık. Birlikte vakit geçiriyoruz. Bugün çok eğleniyoruz. İlk dersimiz de sohbet ve konuşma oldu. İkinci dersimizde de bahçede oyun oynadık. Böyle devam ediyoruz. Okulun ilk gününü böyle değerlendireceğiz, sonra derslerimize geçeceğiz” dedi.

8 yaşındaki Elif Nisa Özer de tatilde gezdiğini ve öğretmeni ile arkadaşlarını özlediğini ifade etti. Özer, “Heyecanlıyım, ilk dersimizde özlem giderdik. Dışarıda oyun oynadık” diye konuştu.

9 yaşındaki Muzaffer Aksoy da okulun başlamasıyla heyecanlı olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımı ve öğretmenimi özlemiştim. Ders yapıyoruz. Çok heyecanlıyım” dedi.

ŞANLIURFA'DA DERS ZİLİ ÇALDI

Şanlıurfa’da depremde hasar gören okullarda tadilat ve onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından öğrenciler için ders zili çaldı. Haliliye ilçesindeki Yunus Emre Borsa İstanbul İlkokulunda İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Vali Ayhan, açılış töreninde yaptığı açıklamada, "Birbirimize kenetlenerek güzel günlerimizi inşa edeceğiz. Şimdi kahramanlık sırası kıymetli öğretmenlerimizde. Sizler bu milletin geleceğini oluşturan birer sanatçısınız. Sanatınızı konuşturma sırası sizde" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, Vali Ayhan ve beraberindekilerin ders zilini çalmasıyla sınıflarına geçti.

KİLİS'TE 52 BİN ÖĞRENCİ DERSE BAŞLADI

Depremin etkilediği illerden Kilis'te de 52 bin öğrenci okullarına kavuştu. 

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, kentteki depremden zarar gören bütün okulların kontrol edilmesinin ardından eğitime başladıklarını söyledi. Akkurt, "Küçük aksaklıklar giderildi. Tamirat ve onarımları yapıldı. Öğrencilerimiz için güvenli hale geldikten sonra bugün Sayın Bakanı'mız ve Sayın Vali'mizin onaylarıyla ilimizde eğitim öğretimin bütün kademelerinde bir kısmını ikili eğitim alarak başlamış olduk." dedi.

Editör: Yadigar Hanım