MHRS randevu sistemindeki aksaklıklar, vatandaşları canından bezdiriyor. Türkiye’nin her yerinden ameliyat sırası almak da dahil hiçbir polikliniğe sıra alamadıklarından ya da çok ileri tarihlere randevu verildiğinden şikayet eden vatandaşlar, devlet hastanelerinde ancak para verdiklerinde işlem başlatabildiklerini söyledi.

HABERERK istihbarat servisinin olay ile ilgili yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Devlet hastanelerinden MHRS ya da ALO 182 üzerinden randevu almak isteyen vatandaşlar, göz ve diş poliklinikleri başta olmak üzere hiçbir poliklinikten sıra alamadıklarını belirterek, devlet hastanelerinin dolu olduğu belirtilip, özel hastanelere yönlendirildiklerini kaydetti. Ekonomik şartlar nedeniyle özel hastanelere gidemediklerini dile getiren vatandaşlar, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Sistemin neden hizmet vermediğini anlayamadıklarını dile getiren vatandaşlar, “Devlet hastanelerinden acil ameliyatlar için olsa bile ya uzun bir tarihe randevu veriliyor ya da hiç randevu verilmiyor. Ancak para verirseniz jet hızıyla işlem başlıyor. Devlet hastaneleri özelleşti mi? Bu yaklaşım ‘Parası olana hemen işlem, parasıza git öl demek değil mi?” diye sordu.

İnsanların tatilde ve şehirlerin neredeyse boş olmasına rağmen bulundukları şehirde randevu alamamalarının sebebini merak eden vatandaşlar, “Sorun neden kaynaklanıyor? Suriyelilerin hastanelerden randevu alabildiklerini duyuyoruz. Kendi ülkemizde biz, Suriyelilere öncelik verildiği için mi sağlık hizmeti alamıyoruz? Yoksa sorun haklarını alamadıkları için istifa eden ya da yurt dışına giden doktorlardan dolayı hekim sayısının azalmasından mı kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

CİMER ve şikayet sitelerine de yansıyan randevu krizinde mağdur olan hastalar sorunlarını şu şekilde dile getirdi:

“MHRS'den randevu almaya çalıştım tüm gün boyunca. Ama 1 tane bile randevu gözükmedi. Başka birisine aynı bölümden bir sürü randevu gözüktü. 182'yi aradığımda bende hiç randevu gözükmediğini söylediler ama o anda da başka birinde MHRS üzerinde randevu gözüküyordu.

Hastaneye randevu alamıyorum. Benim ricam bu sistemi bir an önce düzeltebilmek için gereken altyapı oluşturulmalı. Cildiyeye 1 yıldır randevu alamıyorum. Göze 1 aydır alamıyordum, sonunda aldım ve bugün iptal edildi. Özelde para ile mi muayene olalım.

Aile hekiminden sonraki tarihlere bile randevu alamıyorum. Gerçekten çok saçma bir durum. 182’yi arıyorum orada da randevu yok diyor.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi merkez hastanesindeki profesörden bir türlü randevu alamıyorum. Uzun zamandır randevu sistemi üzerinden baktığımda kendisi için kapalı yazıyor. Her gece 12'de randevu almak için giriyorum ancak bir değişiklik yok.

MHRS randevudan 6 aydır periodontolojiye randevu alamıyorum diş etlerimde çekilme olduğunu söyledi doktor, acil dedi ama randevu alamıyoruz. 6 aydir bu ağrıyı çekiyorum ama yetkililer hiçbir şey yapmıyor. Böyle çalışma olmaz. Eskiden sıra vardı, şimdi ise millet acı çeksin kimim umurunda.

Randevular neden kapalı? Hepsi dolmuş gibi ama keyfe kapatıldığını biliyorum. Hiç görünmüyor. Hastaneye erken gidilse de, sıra alamıyoruz. Ama Covid dolasıyla randevulu çalışıldığını konuşabiliyorsunuz! Randevular neden kapalı? Hastalar mağdur oluyor. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Sigorta primi boşuna verilmiyor. İnsanlar rahatlıkla muayene yapabilsinler diye çalışıyorlar gece gündüz demeden. Ne zaman MHRS’ye girsem randevu alamıyorum. Sistem kapalı. 182’yi aradığımda doktorun randevu listesinin kapalı olduğunu belirtiyorlar. Sebep? Bir doktor da değil nöroloji, göz, uzman doktorların poliklinikleri hep kapalı oluyor! Acil çözüm acil!

Çocuk diş hekimliği randevusu alamıyoruz, nasıl bir sistemdir bu MHRS. Bir yıl diş sırası var diyenleri duydum. Devletin kurduğu sistem çökmüş. SGK vergi toplayıp milletine hizmet veremiyorsa bırakıp bu işi yapabilecek kişilere devretsin. Yazık günah ya çocuğuma kaç aydır diş randevusu alamıyorum. Paran varsa özele git, devletin mantığı bu. Yazıklar olsun!

6 aydır psikiyatrik tedavi gördüm. İlaç kullanıyordum ilacım bitti. Randevu alamadığım için tedavimi birden bire kestim. Siz de biliyorsunuz ki tedavi birden bire kesilmez yavaş yavaş bırakılır. Antidepresan ilaçları olmuş 70-80 TL. Alacak durumum yok. Kaç aydır randevu alamadım ve ilacı içemedim. Üzerimde sinirlilik hali mevcut yoksunluk krizine girdim galiba. Bu doktorlar nerede neden randevu almak güç?

Aydın Diş Hastanesi’nden randevu almak istedim 2 ay sonraya randevu verebileceklerini söylediler. Adü Diş fakültesinden 15 gün sonraya randevu aldım, diş röntgeni çekildi, dolgu ve kanal tedavisi için teşhis kondu. Dişlerim öğrenciler tarafından temizlendi, dolgu için internet sitesinden saat 18’den sonra randevu almam söylendi. 18’den sonra randevu almak için PC başında 1 hafta nöbet tuttum randevu yok. Adü Diş Hastanesi dolgu bölümünde 3 doktor olduğu, birinin salgın döneminde özele geçtiği, diğerinin hamile olduğu için izinli olduğu, geriye kalan 1 doktorun eş dost tanıdık için alınan randevulara yetişmeye çalıştığını öğrendim. Vatandaşa randevu verilemiyormuş. Bazı dişlerime kanal tedavisi yapıldı, dolgu için Mayıs ayından bu güne randevu için beni arayacaklar bekliyorum. Diş hastaneleri tüm ülkede problemli. Randevu almak için illa eş, dost tanıdık şart vesselam. Param var ben bu çileyi çekmem diyenler için adres özel diş doktorları.”

Sorunu CİMER’e de yazdıklarını bildiren vatandaşlar, randevu krizinin çözülmek yerine genel bir cevapla geçiştirildiklerini vurguladı.

Editör: Yadigar Hanım