Bir devletin devlet olabilmesi için öncelikle yerleşmiş, kural ve kaideler üzerine bina edilmiş olması gerekir. Buradan hareketle soru şu? Türkiye’de kanun kural ve yerleşmiş kaideler var mı?

Açıkçası bu soruya tam olarak cevap vermek mümkün değildir.

Evet Türkiye, 150 yıllık bir demokrasi birikime sahip bir ülke ama gel gör ki bazı konularda bir arpa boyu yer alamamışız. Mükemmel kanunlarımız var, yerleşik geleneklerimiz var, ama uygulamaya gelince orada tökezliyoruz. Neden?

Başa gelen beceriksiz ve ihtiraslarına hakim olamayan idareciler nedeniyle bu haldeyiz. Türkiye’de kitabi hukukumuz var, ama eşit dağıtılan adalet yok. Hukuksuzluk ve adaletsizlik bu derekeye gelince toplumda bir kısım kendi adaletini uygulamaya kalkanlar çıkıyor.

Atatürk ne demişti; “Adalet Mülkün Temelidir”

Evet adalet olmayan yerde anarşi vardır, kargaşa vardır, terör vardır.

Başta ne demiştik, devlet kurallar manzumesidir.

Bir de ekonominin kendi kuralları vardır. O kurallara müdahale ederseniz ters teper.

Son zamanlarda Cumhurbaşkanı ekonomiye dolaylı değil direkt müdahale de bulunmuştur. Bu müdahale belki bazılarına göre ilk etapta bakın faizler düştü, dolar geriledi gibi bahar havası estirenler bence erken havaya girdiler. Ekonomi kendi kuralları dışında bir müdahaleyi asla kabul etmez.

Cumhurbaşkanı önce Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden aldı. Ardından tüm kısım müdürlerini görevden aldı. Bugün ise MASAK başkanı Osman Dereli’yi görevden aldı.

Birileri çıkıp ne var bunda. Cumhurbaşkanı’dır istediğini alır, istediğini atar. Evet doğru ama bazı hassas görevler vardır. O görevdekileri oynattığınız zaman sistemin altına dinamit koşmuş olursunuz.

Ben iddia ediyorum. Bu yaz günlerindeki meyve ve sebze dönemi, yani bahar havası geçsin ben o zaman ekonomideki havayı görmek istiyorum. Allah versin de ekonomi iyi olsun. Ben bir emekli bürokratım. Emekli maaşıyla geçiniyorum. Ekonomimizin tabii olarak iyi olmasını istiyorum. Ama dediğim gibi ekonomiyi kendi kuralları dışında yönetmeye kalkarsanız ters teper. Ekonomiyi kendi kuralları içinde bırakarak bazı para politikalarını da uygulayarak ve sabırla sonucu bekleyeceksiniz. Ekonominin kuralı budur.

Netice olarak bizi iyi günler beklemiyor. Gönül isterdi ki daha pembe bir tablo çizelim. Ama göstergeler hiçte öyle bir görüntü vermiyor.

Ne demişler; “Görelim Mevla’m neyler? Neylerse Güzel Eyler”

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE