Dijital göçebe vizeleri”, örneğin “uzak vizeler” veya “serbest çalışma vizeleri” gibi birçok farklı isimle anılır. Bu, uzaktan çalışmanın avantajlarını yurtdışında yaşama bonusu ile birleştiren gelişen bir vize akışıdır. Dijital göçebe vizesi, bireye vatandaşı olduğu ülke veya işletmenin veya işverenin bulunduğu ülke dışında bir ülkede yasal olarak uzaktan çalışma hakkı verir. Bu tür uzaktan çalışma, bireylerin daha düşük yaşam maliyetine sahip bir ülkede yaşamalarını sağlar ve böylece kazançlarından daha fazla tasarruf sağlar. Bazı göçebe vizeleri, yabancıların çalıştıkları ülkede daha sonra geçici veya hatta kalıcı oturma izni edinmelerine de izin verir.

Dijital göçebe vize sahipleri, tipik olarak, bulundukları yerden bağımsız olarak çalışma özgürlüğüne izin veren bir iş pozisyonuna sahiptir. Bu iş tanımı geleneksel olarak serbest çalışanlar veya müteahhitler olarak anlaşılmış olsa da, giderek artan sayıda meslek, COVID-19 salgını başladığından beri uzaktan çalışmaya izin veriyor. Tipik veya geleneksel “ofis pozisyonları” artık daha esnek uzaktan çalışma seçeneklerine uyarlandı ve çalışanlar ve iş arayanlar ayrıca iş yerlerinin esnekliğine ve daha büyük bir iş-yaşam dengesine daha fazla önem veriyor. Bu nedenle, dijital göçebe vize kavramına ilginin artması şaşırtıcı değil.

DİİJİTAL GÖÇEBE OLMANIN GETİRİLERİ NELERDİR?

Yeni yerler görme, yeni kültürler keşfetme: İçeriğimin ilerisinde de bahsedeceğim gibi günümüzde 50’yi aşkın ülke digital nomadlara Dijital Göçebe Vizesi veriyor. Bu da işlerini yürütmek için yalnızca bir internet bağlantısına ve laptoplarına ihtiyaç duyan dijital göçebelerin kolayca vize alarak seyahat edebilmelerini sağlıyor. Yeni yerler görmek ve yeni kültürleri tanımak da bu sayede mümkün oluyor.

Daha yaratıcı olma: Farklı insanlardan, farklı kültürlerden ve farklı coğrafyalardan beslenen hayal gücü daha sınırsız olur. Dijital göçebeler de yeni yerler görüp keşfettikleri ve her keşifleri onlara yeni bir şeyler katacağı için daha yaratıcı olurlar.

Hayatı daha dolu dolu yaşama: Hafta içi her gün sabah 09.00 akşam 18.00 saatleri arasında çalışmak bazen dolu dolu yaşayacak enerjimizin ve motivasyonumuzun kalmamasına neden olabiliyor. Oysa böyle bir problem dijital göçebeler için geçerli değil.  Çünkü onlar işlerini dilerlerse günde haftada 7 gün, günde 3 saat çalışacak şekilde planlayarak hayatlarını istedikleri gibi yaşayabilir.

Daha az stres: Stres çağımızın en büyük problemlerinden biri maalesef. Yoğun şehir hayatı, uzun çalışma saatleri, trafik ve daha birçok etken insanların daha stresli olmasına neden oluyor. İşini tamamen verimli çalıştığın saatlere göre ayarlayabilme lüksü ve başka ülkelere seyahat etme fırsatıysa dijital göçebelerin daha az stresli olmasını sağlıyor.

DİJİTAL GÖÇEBE VİZESİ VEREN ÜLKELER HANGİLERİDİR?

Norveç, Çekya, İspanya, Hırvatistan, Almanya, Dubai, Portekiz, Endonezya, Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları da Dijital Göçebe Vizesi veren ülkelerden. Uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısının her geçen gün artmasıyla birlikte ülkesine ekonomi anlamında katkı sağlamak için Dijital Göçebe Vizesi veren ülkeler de artış gösteriyor.

Editör: Habererk Habererk