Dijital paranın ilk ne zaman çıktığı ve sözlük anlamını vermek istiyorum.

İlk defa 2009'da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni para'nın birleşimidir.

Dijital para birimi, yalnızca elektronik olarak kullanılabilen bir para türüdür. Banknotların ve madeni paraların aksine, dijital para birimi fiziksel formda mevcut değildir. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar veya internet gibi teknolojileri kullanarak, kullanıcılar veya varlıklar arasında dijital para birimleri aktarılabilir.

Dijital para , başka bir ifade ile kripto paralar geleneksel parada olduğu gibi mal ve hizmet satın almak için kullanılabilmektedir. Elle tutulabilen bir para birimi değildir. Sadece sanal alemde elden ele değişim yapılabilmektedir.

2009 yılından itibaren hayatımıza giren kripto para kavramı esasında, Türkçe'de blokzinciri anlamına gelen “blockchain” teknolojisine dayanmaktadır. Kripto paralarla ilgili her türlü işlem blokzincir sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Geleceğin parası da olarak adlandırılan dijital para piyasası bazı dolandırıcıların, kara para aklamak isteyenlerin ve son olarak ta saadet zinciri heveslilerinin iştahını kabartmaktadır. Nitekim birkaç gün önce 15 ilde eş zamanlı baskınla saadet zinciri (pramit yapılanma) kuran 37 kişi yakalandı ve bunlardan 19’u tutuklandı.

Dijital para piyasasının koçbaşı olan BİTCOİN ve onun altında bir sürü altcoinler faliyet göstermektedir. Son bir ayda Bitcoin 58.000 Dolar seviyesinden 48.000 dolar seviyesine düşse de ilerleyen zaman içinde 1 Bitcoin’in 100.000 Dolar seviyesine çıkacağı bu sektörde uzmanlaşan kişiler tarafından telaffuz edilmektedir. Bitcoin uzun vadede yüksek kazanç getireceğini düşünenlerdenim. Ama altcoinler çok sık hareket halinde oldukları için 24 saat takip edilerek alış veriş yaparak para kazanılabilir. Başka bir ifade ile altcoinler düşünce satın almak ve yükselince elden çıkararak kısa vadede para kazanma yoludur. Bu da kripto para piyasasını anlık takip etmekle mümkündür.

Estonya, 'Estcoint' adı verilen sanal para birimi uygulamasına geçeceğini açıkladı. Estonya bu projeyi hayata geçirirse dünya üzerinde sanal para birimi kullanan ilk ülke olma unvanının sahibi olacak.

Dijital parayı resmen kabul eden veya kendi kripto parasını üretmek isteyen ülkeler;

Çin, Rusya, Güney Kore ve Estonya kendi ulusal kripto paralarını çıkarma hazırlığı içindeler. Venezüella ise ulusal dijital para birimi PETRO'yu kullanmaya başladı. ABD, Japonya, İsviçre ve Avustralya gibi ülkeler sanal paraları ödeme aracı olarak kabul eden öncü ülkelerdir.

Türkiye dijital para için ilk adımı attı

Ekonomi dünyasında kullanılan Dolar ve Euro’ya ilave olarak, öncü para piyasasına kripto / dijital paralarda dahil edilmek üzere. Artık birçok ülkenin kabul ettiği kripto parayı Türkiye’nin de kabul etmesi kaçınılmazdır.

Çalışm Gurubu Kuruldu

Merkez Bankası, henüz Bitcoin ve benzeri uygulamalara ilişkin doğrudan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtirken, sanal para düzenlemeleri yapılırsa finansal istikrara katkı sağlayabileceğini vurgulandı ve bir çalışma grubu kurulduğunu açıklandı.

Sanal para artık hayatımıza girmiş durumda. Belki ekonomik piyasaya tam olarak girmemiş olsa bile kendi borsasını oluşturan kripto para piyasası 7 gün 24 saat dünya çapında hareketliliğini devam ettirmektedir.

Gelecekte bir gün gelecek ve şu anda kullandığımız kağıt ve madeni paraların tedavilden kalkacağı zaman pekte uzak görülmemektedir.

NE MUTLU TÜRKÜM VE MÜSLÜMANIM DİYENE, VE DİYEBİLENE