Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırları Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırları

Japon bilim insanları, dökülen dişleri yeniden çıkarabilen bir ilaç için insan denemelerine başlamayı planlıyor. Fareler üzerinde yapılan çalışmada başarılı olan bilim insanları, diş çıkmasını engelleyen proteini bloke eden bir antikor ilacı üzerinde çalışıyor. Bu da demek oluyor ki kaybettiğimiz dişlerimizin yerine yenisi çıkabilir.

2021’de Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmada farelerde protein üretimini kodlayan genin kapatılmasıyla serbestçe yeniden diş çıkarabildiler. Geliştirilmekte olan bu yeni tedavi, teorik olarak çocukların süt dişleri döküldükten sonra yeni dişlerin çıkması gibi gerçekleşiyor.

İlaç özellikle genetik bozukluklardan muzdarip kişilerde diş eksikliğini tedavi etmenin yeni yollarını açabilir, diş büyütme veya çıkarmaya yardımcı olabilir. Söz konusu ilacın protez ve implant tedavilerine doğal bir alternatif olabileceği ve yakın bir gelecekte bireylere doğal işlerini yeniden kazanma imkanı sunabileceği ifade ediliyor. Klinik deneylerin 2024 Temmuz’unda başlaması ve 2030’a kadar ilacın piyasaya sürülerek diş hekimlerinin kullanımına hazır hale gelmesi planlanıyor.

Editör: Habererk Com