Ankara Gazi Eğitim Mezunları Vakfı  başkanı Yunus Dümen imazalı bildiride "Ata-Yurdu Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı yapılan baskı, vahşet ve zulüm soykırıma dönüşmüştür.Birer soykırım merkezi haline gelen toplama kamplarının acilen kapatılması ve tutuklu olan soydaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması bir insanlık meselesidir."denildi.

Gazi Eğitim Mezunları Vakfı basın bildirisinde şu ifadeleri kullandı; "Bin yıllık kadim Türk yurdu, 1949'dan beri Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgali altındadır. İnsan hakları göz ardı edilerek uygulanan politikalarla kendi topraklarında esaret yaşatılan Doğu Türkistan Türklüğü yok edilmeye çalışılmaktadır.

21. YY’da herkesin gözü önünde yaşatılan bu insanlık dramına ve soykırımına acilen son verilmelidir. 01 – 04 – 2017 tarihinde emperyalist Çin tarafından çıkarılan elli maddelik “Aşırılık ve terörle savaş yasası” ile kendi vatanlarında Uygur Türklerine yetmiş yıldır yapılan vahşet, insanlık dışı işkence uygulamaları her gün artarak devam etmektedir.

Soydaşlarımıza yapılan kültürel soykırım dünyanın gözü önünde çocuk ve yaşlı demeden uygulanmaktadır."

Editör: TE Bilişim