Dondurma yaz ayında mı yoksa kış ayında mı tüketilmeli diye düşünürken uzmanından açıklama geldi. Acaba dondurma bağırsaklarımız için zararlı mı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara meraklıları için açıklamalarda bulundu. Dyt. Kara açıklamalarına şu şekilde başladı, “Dondurma karbonhidrat, yağ, protein gibi makro-bileşenler; A, D, E, K, B2, B6, B12 vitaminleri ile yeterli düzeyde bazı mineral (Ca, P, Mg, Na, K, I, Mn ve Zn) mikro-bileşenler bakımından zengin olmalıdır.”

Özellikle yaz aylarında hem yetişkin hem çocuklar hem de diyet yapanlar olarak dondurma tüketiminin artmasına da şu şekilde anlattı, “Dondurma, yüksek besleyici değere sahip olmakla birlikte diyet lif ve doğal antioksidan yönünden zengin bir ürün olarak görülmemektedir. Bu nedenle son yıllarda yapılan çalışmalarda antioksidan ve diyet lif içeren bazı meyve ve sebzeler dondurma bileşimine eklenerek söz konusu bileşenler yönünden zenginleştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Dondurmaya probiyotiklerin dâhil edilmesiyle, tüketicinin sağlığının iyileştirilmesi ve ürünün besin değerinin iyileştirilmesi gibi çeşitli ek avantajlara sahip olan dondurmayı fonksiyonel gıda olarak yapmak için girişimlerde bulunulmuştur. Aynı zamanda bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etki göstermiştir.” Ayrıca tatlı ihtiyacı açısından, miktarına dikkat edildiği sürece, diyet yapan kişilerin tüketimine de uygundur. Dyt. Kara ekledi, “Dondurma, beslenme ve kalori bakımından önemli bir süt ürünüdür.” diyerek dondurmada süte oran ile daha fazla yağ ve protein olduğunu da belirtti.

Dondurmanın şerbetli bir tatlıya oranla daha hafif olduğu bilinen bir gerçek.

“Ortalama 1 bardak sütten alacağımız kalsiyum miktarı 3 top dondurmaya eşdeğerdir. Şerbetli veya hamurlu tatlılara göre daha sağlıklı ve hafif olan dondurmayı özellikle ara öğünde daha sağlıklı bir tatlı olarak tüketebilirsiniz” diye konuştu Dyt. Kara.

Dondurma Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

-Hijyenik koşullarda yapılmış olmalı.

-Açıkta satılan dondurmalar tüketilirken dikkat edilmeli.

-Dondurmanın ardından ılık su içilmeli.

-Diyet yapanlar probiyotikli dondurma tercih edebilir.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı