Dul ve yetim maaşı alan kişilerin en çok merak ettiği soruların başında geliyordu “Zamlı maaşlar ne kadar olacak?” sorusu. İşte sizler için o sorunun cevabını derledik.

3.755 TL dul maaşı ve 1.880 TL ve üzerindeki yetim maaşı için temmuz ayı ara zam geldi. Yüzde 25 ara zam ile alınacak rakamlar belli oldu. Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam sonrası memur ve emekli maaşlarında da artış oldu. Dul ve yetim maaşı ile ilgili gelişmeleri iki gruba ayırmakta fayda var.

1.Haziran ayındaki dul maaşı 3.755 TL olanlar ile yetim maaşı ise 1.880 TL ve üzerinde olan kişilerin eline geçen para temmuz ayında yüzde 25 oranında artacak.

2.Haziran ayındaki dul maaşı 3.750 TL, yetim maaşı 1.875 TL olanların aylıklarının artıp artmayacağı belli değil. Eğer artacaksa ne kadar artacağı aylığın bağlandığı dosyaya göre değişecek.

Kimler Dul ve Yetim Maaşı Alabilir?

-Dul ve yetim maaşı ölen sigortalı kişinin eşine ve çocuklarına verilir. Kadın ya da erkek cinsiyet fark etmeksizin ödeme yapılır.

-Hayatını kaybeden sigortalının eşine bağlanan aylığı ‘dul aylığı’, çocuklarına bağlanan aylığa da ‘yetim aylığı’ denir.

-Resmi bir evlilik olması şartı vardır.

-hayatını kaybeden kişinin çocuklarına bağlanan yetim aylığının devam süresi cinsiyetlerine bağlı olarak değişmektedir. Kız çocukları evlenene kadar ya da sigortalı bir iş sahibi olana kadar yetim aylığı alırken, erkek çocuklarında bu daha farklıdır. Erkek çocuklar eğitim görmedikleri hallerde 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamazlar.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı