Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' hastalığına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit etmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi.

DSÖ, geçen haftalarda yaptığı açıklamada 'maymun çiçeği' adı verilen 'mpox' hastalığında son 2 ayda büyük bir artış yaşandığını belirtti. Dünya genelinde 90 binin üzerinde vaka görüldüğünü ve 156 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırındaki vakaların artması üzerine Afrika'da uluslararası acil durum ilan etti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığa karşı Türkiye'de daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Ceyhan, "Afrika'dan başlayan, ardından Avrupa'ya yayılan ve İstanbul'da da bir vakanın görüldüğü bir yayılım süreci yaşandı. O dönemde hastalık, 'tip 2' olarak bilinen daha hafif seyirli bir varyanttı. Ancak 2023'ün Ekim ayında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 'tip 1' olarak bilinen, daha tehlikeli ve yüzde 4 oranında ölüme yol açan bir varyant yeniden ortaya çıktı. Bu varyant birkaç ay içinde Avrupa, Amerika ve diğer ülkelere yayıldı ve dünyada büyük bir endişeye neden oldu. Bu kez hastalık sadece eşcinsel erkekler arasında değil, herkeste görülebiliyor. Temas yoluyla bulaşan bu hastalık, ortak kullanılan havlu, yatak çarşafı gibi eşyalarla da yayılabilir," dedi.

'YAVAŞ YAVAŞ ARTARAK TEHLİKE OLUŞTURABİLİR'

Alzheimer riskini azaltmak diyetle mümkün! Alzheimer riskini azaltmak diyetle mümkün!

Türkiye'nin önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Ceyhan, "Türkiye, özellikle İstanbul, Afrikalılar için hem kalıcı hem de geçici bir durak. Bu durum, hastalığın Türkiye'ye taşınması riskini artırıyor. Şu anda sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlı değil, Gine ve Nijerya gibi ülkelerde de vakalar rapor ediliyor. DSÖ, özellikle Afrika'dan gelenler ve Afrika'ya gidenler için alarmda. Bu hastalık solunum yoluyla değil, temasla bulaştığı için hızlı yayılmıyor ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir," ifadelerini kullandı.

'DSÖ, ALARM DÜZEYİNİ 1 DERECE YÜKSELTTİ'

Ceyhan, "Aktif sürveyans çalışmaları hastalığın yayılmasını önlemek için kilit noktadır. Ancak şu anda Türkiye'de Kovid-19 için bile aktif sürveyans yapılmıyor. DSÖ'nün alarm seviyesini bir derece yükseltmesi, maymun çiçeği hastalığının dünya için acil bir risk teşkil ettiğini gösteriyor. Afrika'dan gelen veya Afrika'ya giden herkesin en azından bir muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye'de bu hastalığa karşı bir aşı uygulamamız yok; ancak özellikle Afrika'da iş yapanlar ve sürekli olarak bu kıtaya seyahat edenler için dikkatli olunmalı. Eğer belirtiler varsa mutlaka bir hekime başvurulmalı" dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI YOK

Öte yandan, İletişim Başkanlığı tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, "DSÖ'nün Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği vakalarıyla ilgili uluslararası acil durum duyurusu üzerine Türkiye'de bu yıl herhangi bir 'maymun çiçeği' vakası tespit edilmedi. Sağlık Bakanlığı, hastalıkla ilgili tüm gerekli önlemleri almıştır ve olası hastalıklar için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini yürütmektedir" denildi.

Editör: Habererk Com