Dünya çapında 200 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet yapılıyor. Kadın sünneti hangi ülkelerde yapılıyor? Neden yapılıyor?
Kadın sünneti ( FGM ), tıbbi bir sebep olmaksızın kadın dış cinsel organının kısmen veya tamamen çıkarılmasını veya kadın cinsel organlarına yönelik diğer yaralanmaları ifade eder. Sakatlama genellikle jilet veya bıçak gibi hijyenik olmayan aletler kullanılarak anestezi yapılmadan gerçekleştirilir.


Kadın sünneti dünya çapında bir insan hakları ihlali olarak kabul edilse de, 2030 yılına kadar yaklaşık 68 milyon kız çocuğunun sünnet edilme riskiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Kızlar çoğunlukla 15 yaşın altındadır.

Kadın sünneti hangi ülkelerde yaşanıyor?


Kadın sünneti, Afrika ve Orta Doğu'daki 30'a yakın ülkede, ayrıca Asya ve Latin Amerika'daki bazı ülkelerde uygulanıyor. Göç nedeniyle kadın sünneti AB'de de mevcut.


Kadın sünneti tüm AB üye ülkelerinde dava edilebilir. Belirli koşullar altında, bazı Üye Devletlerde yurt dışında gerçekleştirilen kadın sünnetinin kovuşturulması da mümkündür. Ancak Avrupa Birliği'nde yaklaşık 600.000 sünnetli kadın yaşıyor ve 180.000 kız çocuğu da (13 Avrupa ülkesinde) kadın sünnetinin kurbanı olma riskiyle karşı karşıya.


Kadın sünneti neden yapılır?


Kadın sünnetinin nedenleri çok katmanlı ve karmaşıktır. Uygulama yapan topluluklar, sosyal normlar ve geleneklerin yanı sıra güzellik ve saflık gibi estetik kavramlardan da yararlanır. Toplumsal baskı önemli bir rol oynuyor. Dini argümanlar sıklıkla kullanılır. Ancak ayin, Hıristiyanlığın veya İslam'ın ortaya çıkmasından önce de uygulanıyordu.
Avrupa Parlamentosu kadın sünnetine son vermek istiyor.


Avrupa Parlamentosu kadın sünnetinin küresel olarak ortadan kaldırılmasına kararlıdır. Parlamento, mevzuat ve kararların kabulü yoluyla uluslararası işbirliğini aktif olarak teşvik eder . Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, mağdurlara uygun bakımın sağlanması amacıyla, yeni AB toplumsal cinsiyet eşitliği stratejisine kadın sünnetini sona erdirmeye yönelik önlemlerin Avrupa Komisyonu'na dahil edilmesi yönünde çağrıda bulunan yeni bir kararı kabul etti. AP milletvekilleri üye ülkelere İstanbul Sözleşmesi'ni destekleme çağrısında bulunduAvrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mücadeleye ilişkin kararnamesi, kadın sünnetinin sağlık, sığınma, eğitim ve istihdam alanları başta olmak üzere tüm politika alanlarına entegre edilmesinin önlenmesine yönelik tedbir çağrısını yineledi. AP milletvekilleri ayrıca kadın sünnetinin giderek artan "medikalleştirilmesi" olgusuyla ilgili endişelerini de dile getirdi
 

Editör: Habererk Com