Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki şiddetli depremin Doğu Anadolu’da 9 saat arayla Hiroşima’ya atılan atom bombasının 60 katı büyüklükte yıkım gücüne sahip olduğu bildirildi.

'Mavi Vatan'ın isim babası olarak bilinen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yaşanan büyük felaketi Hiroşima'ya atılan atom bombasına benzetti. Gürdeniz, Twitter hesabındah yaptığı paylaşımda, Kahramanmaraş ve Elbistan’da meydana gelen iki ana deprem D. Anadolu’da 9 saat arayla Hiroşima’ya atılan atom bombasının 60 katı yıkım gücü yaratmıştır. Türkiye doğa ile tarihinin en büyük savaşını yaşıyor. Bu bir savaş halidir. Askeriyle siviliyle milli seferberlik zamanıdır." ifadelirini kullandı.

PROF. DR. ERCAN: 130 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle ilgili yaptığı açıklamada, yüzyıllardır beklenen depremin 7,4 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan, Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep kırıklar çatağında yüzyıllardır beklenen depremin 7,4 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde olduğunu vurguladı.

BİNGÖL: 100 ATOM BOMBASINA KARŞILIK

Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl de katıldığı bir tele vizyon programında Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik depreminin 100 atom bombasına karşılık geldiğini açıkladı. Bingöl, "Bu deprem o kadar güçlü ve etkili bir depremdi ki çıkan enerji onlarca atom bombasının oluşturduğu enerjiden yüzlerce kat daha fazla" dedi.

"32 ATOM BOMBASINA EŞİT DEPREM"

Milliyet Gazetesi Yazarı Güneri Cıvaoğlu da bugün kaleme aldığı "32 atom bombasına eşit deprem" başlıklı yazısında Türkiye tarihinin ikinci büyük depremi olarak nitelendirdiği Kahramanmaraş depreminin atom bombasının 32 kattına eşit olduğunu ifade etti. Cıvaoğlu, New York Times’ta dün yayımlanan habere dayandırdığı yazısında “7 büyüklüğünde bir deprem Hiroşima’da patlatılan atom bombasının 32 katına eş değer enerji üretiyor. Gazete bunun New York eyaletinin dört günlük enerji (katrilyon vat) ihtiyacını karşılayabileceğini yazdı. Bunlar dehşet verici rakamlar. 7.8 büyüklüğü 5.9 büyüklüğünden 708 kat daha güçlü. Yükselen her büyüklük tam sayısı için salınan enerji miktarı yaklaşık 32 kat artıyor." ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım