T24’ten Melis Karaca’nın haberine göre; Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesiyle ülkedeki kadınlar ve kız çocuklarının geleceği ciddi bir endişe oluşturuyor.

15 yaşında kadar Afganistan'da yaşayan 20 yaşındaki Afganlı kız çocuğu Sanjush’ın dehşete düşüren röportajı şu şekilde:

Sanjush, “Sizin tecrübelerinize dayanarak, Afganistan’da bir kız çocuğu olmak, sizin de orada yaşadığınız dönemi de kapsayan 20 yıl boyunca nasıldı? Bu süreci gördünüz, nasıldı?” Sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“ZEHİRLENEN KIZ ÇOCUKLARINA ŞAHİT OLDUK”

“Dürüst olmak gerekirse zor, Afgan toplumunda kadın olmak zorlayıcı. Çok farklı açılardan. Ben Taliban dağıtıldığında, 2001’de doğdum. Yani ben Taliban, terörist Taliban, yönetiminde yaşamı görmedim. Fakat onların eylemlerinin çok sayıda sonucunu gördüm. Her gün patlamalar, yerle bir edilen okullar, zehirlenen kız çocuklarına şahit olduk. Yani gün be gün, Afganistan’da kadın olmanın çeşitli zorluklarıyla karşılaştım. Bütün bunlar terörist Taliban ve onların destekçilerinin, onlara destek veren farklı ulusların eylemleri sonucu meydana gelen durumlardı.”

“DIŞARI ÇIKTIĞINIZDA, EVE CANLI DÖNECEĞİNİZİN GARANTİSİ OLMAZDI”

“Afganistan’da ayrıldığınız güne kadar, 20 yıl içinde, bu durumda herhangi bir iyileşme var mıydı?” Sorusuna şu yanıtı verdi:

“Güvenlik açısından hayır, herhangi bir iyileşme yoktu. Giderek kötüleşti, Kabil şehri Afganistan’ın başkenti. Buranın güvenli olmasını beklersiniz ancak en güvensiz yerlerden biriydi. Dışarı çıktığınızda, eve canlı döneceğinizin garantisi olmazdı çünkü herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda bir patlama olabilir ve öldürülebilirsiniz. Yani güvenlik açısından hayır, ilerleme olmadı. Ancak kalkınma ve kültür açısından, eğitim alabilme şansı açısından, çok ilerleme kaydedildi. 2001’e kıyasla kadınlar için, sadece 2011 ve 2020 arasında bile, insanların zamanlarını nasıl geçirdiği, eğitimleri, kamu sektöründe çalışabilmeleri gibi çeşitli alanlarda dev bir fark vardı. Bunlar artık çok sayıda kadın için seçenek değil.”

“İNSANLAR ‘DEĞİŞTİ’ DEDİĞİNDE SADECE GÜLÜYORUM”

“Ben yapamam, bu gruba güvenmeyeceğim. Bir terör örgütü olarak tanındılar, bu örgüte güvenemem. Uzun zaman önce kadınlara ve çocuklara çok büyük zorluklar yaşattılar ve şimdi gelip değiştiklerini söyleyemezler. Nasıl değişebilirler ki? Haydi bu kısmı bırakalım, evet belki değiştiler, birinin ülkesine girip bayrağını bir kenara atıp, silahlarıyla istediklerini vurup, özgürlüğünüzü alıp sizi yönetmek istediklerinde nasıl değişmiş olabilirler? Aynılar. Farklı bir şey göremiyorum. İnsanlar ‘Değişti’ dediğinde sadece gülüyorum. Tamam, göreceğiz. Ben bunu asla kabul etmiyorum çünkü onları gördük, şu an yaptıkları bile, kadınlara kibar olduklarını, değiştiklerini göstermeye çalışmaları; ben onlara inanamam, güvenemem. Son iki gündür ülkeyi terk eden kadınlar da onlara güvenemez. Geçmişe dönmeyeceğiz, özgür olmayı, kendi hükûmetimizin olmasını, liderimizi seçmeyi, birilerinin bize kendi yönetimini baskıyla getirmemesini istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim