ASTEROİT NEDİR?

Gezegen kadar büyük olmayan asteroitlere kocaman taş gövdeler diyebiliriz. Daha küçük boyuttaki taş gövdelere de meteroit denir ve bu meteroitler dünya atmosferine düşerse buna da meteor denir. Dünyaya küçük kaya parçları ve asteroitler her zaman düşer lakin küçük oldukları için atmosfere girdikleri sırada atmosfer ile çarpışmanın kuvvetiyle toz haline gelirler.

Gelelim büyük kaya parçalarına... Bu meteorlar dünya için çok büyük bir tehdit oluşturur. NASA insanlığı sona erdirecek büyüklükte olan 4.1 kilometre çapındaki bir asteroidin 29 Nisan 2020 tarihinde dünyaya çok yaklaşacağını açıkladı. Asteroire 52768 (1998 OR2) adını verdiler.

52768 (1998 OR2)

Bu asteroit ilk olarak 1988 yılında güneşin etrafında adeta bir gezegen gibi dönerken tespit edildi. Güneşin çekim kuvveti etkisine girerek etrafında döndüğü yörünge NASA tarafından şematik olarak değerlendirildi ve dünyanın izlediği yörünge ile çakışması ihtimaline karşın yakın bir şekilde takibe alındı.

NASA bu asteroit için 29 Nisan'da çok yaklaşacak derken aslından dünyanın 6.3 milyon kilometre yakınına geleceğini söyledi. Trilyonlarca kilometre mesafeden gelen bir taş için, milyonlarca kilometrelik mesafeler oldukça yakın sayılır. Bu mesafe Ay ile Dünya arasında ki mesafenin neredeyse 17 katıdır. Yine de Nasa uyarılar yapıyor çünkü dünyaya çarparsa bu meteor insanlığın sonunu getirir.

NASANIN UYGULAYABİLECEĞİ YÖNTEMLER

Birinci yöntem, yaklaşmakta olan gök taşının yörüngesine gönderilecek bir uydunun gök taşı ile temasta bulunup rotasını bir-iki santim oynatarak dünyayı ıskalamasını sağlamak. Ama bu çapları ancak 100 metre olan asteroitler için geçerli olabilir.

İkinci yöntem, NASA'nın yer çekimi traktörü adını verdiği aracını kullanarak yer çekimi alanı oluşturup bu asteroiti peşinde gezdirebilir.

Editör: TE Bilişim