Yaptığı konuşmasında Kirill, Sofya'yı "Çarlık Rusya'sının Bulgaristan kurtuluşunda hakkının yenmeye çalışılması"yla suçladı. Bu sert tepki, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in "Ruslar birlikte Finlandiyalılar, Polonyalılar, Ukraynalılar, Romanyalılar, Letonyalılar vb. savaştı" ifadesinden sonra geldi.

Açıklamasında Patrik Kirill, "Düşündüklerimi açıkça dile getireceğim. Bulgaristan yönetimi bu yılki kurtuluş savaşı etkinliklerinde Rusya'nın yanı sıra bir dizi başka ülkeyi de bizimle aynı kefeye koyma girişiminde bulunmuştur. Polonya, Letonya, Romanya gibi ülkelerin adı sayılmıştır. Ancak bu ülkeler Bulgaristan'ın kurtuluşu için Osmanlı'ya savaş ilan etmedi. Savaşı Rus Çarı 2'nci Aleksander Osmanlı'ya ilan etti ve Ayastefanos Anlaşması'yla Bulgaristan bağımsızlığına kavuştu. Tarihin çarpıtılmak istenmesinden üzgün olduğumuzu söylemek istiyorum. Çünkü zamanında bu savaş Çarlık Rusya askerleri kanı dökerek kazanmıştır" dedi.

"Çarlık Rusya'sının oynadığı rolü küçümsemek istemedik"

Eleştirisine Rumen Radev ise yanıt verdi. "Çarlık Rusya'sının Bulgaristan'ın kurtuluşunda oynadığı rolü küçümsemek gibi bir düşüncemiz yoktu. Bulgaristan'ın Rus-Türk savaşı neticesinde bağımsızlığına kavuştuğunu biz de çok iyi biliyoruz. Bu savaşa Polonya-Türkiye veya başka bir savaş adı da koymuyoruz. Biz sadece Çarlık Rusya ordularının birçok milletten oluştuğunu vurgulayarak o ülke halklarına da minnettarlığımızı iletmiş olmak için sıraladık" diye açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Patrik Kirill'e: "İkinci sınıf KGB ajanısın"

Ancak buna rağmen bu hafta Türkrus sitesinin, Eho Moskvı radyosunun haberinden aktardığına göre Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Valeriy Simeonov, Rus Patriğinin sözlerine tepki gösterdi. Patrik Kirill'i "ikinci sınıf KGB ajanı" olarak niteleyen Simeonov, din adamının özel uçağı ve İsviçre'de villası olduğuna, 30 bin dolar değerinde kol saati taktığına dikkat çekti. "Buna rağmen küstahlık yaparak Bulgaristan Devlet Başkanını yargılayabiliyor" dedi.

Önce Cumhurbaşkanı, sonra da onun yardımcısı… Simeonov, "Özür dilemem" dedi de…

Peki Osmanlı ordusu çok ulusluydu ama "İstanbul'u Rumeliler fethetti" kim diyor? Osmanlı İmparatorluğu fethetti. Bulgaristan'la şey aynı. Çarlık Rusya'sı geldi, Çarlık Rusya'sı savaştı. Sofya tarihi değiştirmek mi istiyor? Maalesef Bulgaristan devlet adamlarının ifadeleri iki ülke arasında ciddi bir krize yol açabilir…

Haber/ Selim Beyoğlu

Editör: TE Bilişim