İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’nın karşılaştığı en büyük göç krizinin birlik içinde bölünmelere yol açması sebebiyle durumu görüşmek üzere Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker, Pazar günü toplantı çağrısında bulundu. İtalya’nın sağ kanat hükümeti tarafından geri çevrilen bir bot dolusu mültecinin kurtarılması konusunda Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in koalisyon hükümetinin tehdidi altında bulunduğu belirtildi. Macaristan hükümeti ise, mültecilere yardım eden grupları suçlu sayan bir kanunu yürürlüğü koydu. Avrupa Konseyi Başkanı Juncker, attığı bir tweet’te, “Gelecek Avrupa Konseyi öncesinde göç ve iltica konusuna çözüm bulması için çalışmak üzere Birliğe üye ilgili ülkelerin hükümet başkanlarından bir grubu Pazar günü Brüksel’de topluyorum” ifadesini kullandı.

28 ÜLKENİN KATILACAĞI TOPLANTININ ÖN ÇALIŞMASI

Almanya Şansölyesi Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Malta Başbakanı Joseph Muscat, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Belçika Başbakanı Charles Michel’in toplantıya katılacaklarını teyit ettikleri belirtildi. İtalya, Yunanistan, Avusturya ve Bulgaristan liderlerinin de toplantıya katılacakları kaydedildi. Mülteciler konusunda Pazar günü yapılacak gayriresmi toplantının, 2015’den itibaren yükseliş gösteren mülteci krizini görüşmek üzere Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin katılacağı toplantının ön çalışması olduğu belirtildi.

Akdeniz’den Avrupa’ya mülteci akınında düşüş görülmesine rağmen yeni gelen mültecileri kimin kabul edeceği konusunda bir anlaşmaya varılamadığı için anlaşmazlık üst seviyeye çıkmıştı. Pazar günü görüşülecek taslağa göre AB, mültecilerin iltica talebinde bulunduğu ülkeye gitmesini hızlandıracak. Bu karar Dublin Tüzüğünde yer almasına rağmen İtalya gibi mültecilerin ilk ulaştığı ülkenin onları iltica talebinde bulunduğu ülkeye göndermesi konusundaki uygulamaların yerine getirilmesi hususunda tartışma olduğu belirtildi.

"AVRUPA’NIN ENTEGRASYON SÜRECİNE BÜYÜK HASAR VERECEK"

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, başka bir ülkede kayıt altına alınan mültecilerin anlaşma olmadan diğer bir ülkeye gönderilmesi durumunda bunları geri iade edeceğini söylemiş, Almanya Şansölyesi Merkel ise krizi çözmek için tek taraflı olarak tedbirler alınmasına karşı çıkmıştı. Merkel’i destekleyen taslak kararda, "Koordinesiz, tek taraflı tedbirler yalnızca daha az etkili olmakla kalmayıp aksine Avrupa’nın entegrasyon sürecine büyük hasar verecek ve Schengen başarılarını da riske atacaktır” ifadelerini içeriyor. Taslak kararda iltica talebinde bulunanlara yetkili üye ülkede kalması için yaptırımlar uygulanacağı ve o ülkede sosyal destek verileceği belirtiliyor. Taslak kararda mültecilerin transferlerinin özel nakliye firmaları tarafından yapılması ve otobüs, tren ve havalimanlarının polis tarafından kontrol edilmesi öngörülüyor.

Kaynak: iha