Uluslararası basın ABD’nin iki yasama organı olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun da 100 sandalyesinin 35’i için oylama yapılacak ara dönem seçimleri, 2 senedir ABD Başkanlığı görevini yürüten Donald Trump ve yönetimi için sınav niteliği taşıdığını aktardı. Yapılan haberlerde, seçimlerin Trump’ın yönetimde kalacağı yıllar için mihenk taşı olacağı belirtildi.

100 üyesi bulunan ABD Senatosu’nun 51 üyesi Cumhuriyetçi Parti üyesiyken, 49 üye ise Demokrat Parti tarafından temsil ediliyor. Seçimlerde 35 koltuk için oylama yapılacak. ABD basını, yapılan seçim anketlerine dayandırdıkları haberlerinde Demokratların koltuklarını artırmak için yürüttükleri çalışmalara karşın, Cumhuriyetçilerin ellerindeki koltukları koruyacakları hatta artıracakları şeklinde öngörüde bulundu.

Bu seçimlerde 435 üyesi olan ABD Temsilciler Meclisi’nin ise tamamı değişecek. Temsilciler Meclisi’nin 240 üyesi Cumhuriyetçi iken 195 üyesi ise Demokratlardan oluşuyor. Demokratların Temsilciler Meclisinde üstünlüğü sağlaması için 23 koltuk elde etmesi gerekiyor. Seçimlerde ayrıca eyalet valileri de değişecek.

"AMERİKA’NIN HARİKA KALMASINI SAĞLA”

Ara dönem seçimleri için yoğun bir mesai yürüten ABD Başkanı Donald Trump’ın gerçekleştirdiği mitingler İngiltere merkezli yayın kuruluşlarınca başarılı olarak değerlendirilirken, bazı ABD’li yayın devleri Trump’ın çalışmalarını yetersiz buldu. Yürüttüğü son mitinglerinde, "Biz görmezden gelinen, ihmal edilen, umursanmayan vatandaşların sesiyiz” diyen Trump, ara seçimlerde ve başkanlığının geri kalan sürecinde elde edeceği başarıdan emin olduğunu vurgulayarak, seçim kampanyasının sloganı olan ’Amerika’yı yeniden harika yap’ sloganını değiştirecekleri söyledi. Buna gerekçe olarak ise yönetimi boyunca ABD’nin gerçekten ’mükemmel’ olacağı iddiasını gösterdi. Trump, "Gelecek senelerde yeni sloganımız ’Amerika’nın harika kalmasını sağla’ olacak" dedi.

"DAHA YUMUŞAK BİR TON KULLANABİLİRDİM”

Öte yandan, seçim öncesi ABD basınına açıklamalarda bulunan Trump, "Yapmasaydım dediğiniz bir konu var mı?" sorusuna ise "Muhakkak bazı şeyler var. Hepsinden tabii ki bahsedemeyeceğim. Ama daha yumuşak bir ton kullanabilirdim” yanıtını verdi.

Ara seçimlerin her iki tarafa da önemli bir fatura çıkaracağını belirten ve Trump karşıtlığı ile bilinen ABD’li bir yayın kuruluşu ise "Salı seçimleri Trump’ın çalkantılı bir şekilde yürüttüğü başkanlığı için bir sınav niteliğinde" ifadelerine yer verdi. Medya kuruluşu haberinde Trump’ın beklediği sonucu alamaması halinde kendi seçmenlerini bile utandırdığı aşırı ırkçı politikalarının tonunu düşürmek zorunda kalacağını belirtti.

Demokrat Parti için seçim kampanyası yürüten eski ABD Başkanı Barack Obama ise slogan olarak, ’Geri Al’ ifadesini kullandı. Seçim kampanyasın sırasında Trump’ın politikalarına ağır eleştirilerde bulunan Obama’nın, "Eğer bir adım atmazsak her şey daha kötüye gidecek. Bazı politikalarımızı aklıselim fikirler haline geri döndürmek için hala bir şansımız var” şeklindeki ifadeleri dikkat çekmişti.

EN BÜYÜK ENDİŞE SEÇİM GÜVENLİĞİ

Trump’ın Başkan seçildiği 2016 seçimlerinde elektronik sistemle oynandığı, seçime Rusya’nın müdahale iddialarından sonra ara seçimler için ABD’li seçmenler üzerinde yapılan anketlerde seçmenlerin en çok seçimin güvenliği konusunda endişeli olduğu ortaya çıktı. ABD’li bir araştırma şirketi, yaptığı çalışmada seçmenlerin yüzde 67’sinin seçimleri Rusya ya da başka bir ülkenin müdahale edebileceğini düşündüğünü ortaya çıkardı. Seçmenlerin yarısından azı ise seçimin güvenliğinden orta derecede emin olduklarını kaydetti.

Kaynak: iha