Terör örgütü PYD/PKK'nın, Suriye'de ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Deyrizor iline kuzeyden operasyon başlattığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, terör örgütü PYD/PKK operasyona Haseke'ye bağlı Kırkyedi beldesi üzerinden başladı.

Haseke'nin güneyindeki Şeddadi'de Cipse konutlarından yönetilen operasyon kapsamında PYD/PKK militanları Kırkyedi beldesinden güneybatıya doğru ilerleyerek Deyrizor'a yöneldi.

İç savaş öncesi yaklaşık 230 bin kişinin yaşadığı Irak sınırındaki Deyrizor'un büyük bölümü Temmuz 2014'ten bu yana DEAŞ'ın kontrolünde bulunuyor.

İl kırsalına hakim olan DEAŞ, il merkezi ve çevresinde de rejim güçlerini kuşatmada tutuyordu.

Beşşar Esed rejiminin haber ajansı SANA, 5 Eylül'de rejim güçlerinin batıdan ilerleyerek Deyrizor il merkezine ulaştığını ve bu bölgedeki 3 yıllık DEAŞ kuşatmasını kırdığını duyurmuştu.

SURİYE'DE SAVAŞIN YENİ ODAĞI: DEYRİZOR

Suriye'de yaklaşık 7 yıldır süren iç savaş, DEAŞ kontrolündeki Deyrizor'da düğümlendi.

Suriye'nin Irak sınırında, DEAŞ kontrolündeki Deyrizor ili, iç savaşta söz sahibi aktörlerin yeni ilgi odağı haline geldi. Rusya ve İran destekli rejim güçleri, il merkezindeki kuşatmayı delmeye yaklaşırken kent, "PKK/PYD devleti" planı açısından ABD için de önem taşıyor.

Astana süreciyle ülkenin diğer cephelerindeki çatışmalar büyük ölçüde dururken, Suriye'deki mücadele ülkenin doğusuna Irak sınırına kayıyor.

Bu noktada Irak sınırındaki Deyrizor'un, son dönemde ABD, Rusya, İran, rejim, terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ açısından önemi artıyor.

Son nüfus sayımına göre yaklaşık 230 bin kişinin yaşadığı Deyrizor'un büyük kısmı, Temmuz 2014'ten bu yana DEAŞ'ın kontrolünde.

İl kırsalına hakim DEAŞ, merkez ve çevresinde de rejim güçlerini kuşatmada tutuyor.

Son birkaç ayda, ABD öncülüğündeki koalisyon ve müttefiki terör örgütü PKK/PYD'nin, DEAŞ'ın kalesi Rakka'ya yoğun saldırıları, örgüt militanlarının Rakka'nın güneydoğusundaki Deyrizor'a kaymasına neden oldu.

Geçen hafta, Hizbullah ile yapılan anlaşma sonucu da Suriye-Lübnan sınırındaki DEAŞ'liler, bu ile geçtiler.

REJİM, KUŞATMAYI KIRMAK ÜZERE

Rus hava şemsiyesinde ilerleyen rejim güçleri, Rusya ve İran desteğiyle kuşatmayı kırmaya çok yaklaştı

Rejim güçleri, Bir Kuseybe'nin güneyindeki Sükne'den ise merkeze yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta.

ABD'NİN DE GÖZÜ DEYRİZOR'DA

DEAŞ'ın mağlubiyeti yaklaştıkça Deyrizor üzerindeki rekabet arttı. ABD, müttefiki PKK/PYD, İran ve rejim, ilde söz sahibi olmak için bazı hamleler yapıyor.

Deyrizor, Rusya-İran-rejim ile ABD-PKK/PYD kampları arasında kilit nokta haline geldi.

ABD, PKK/PYD'yi Suriye politikasının merkezine koyarak kantonel idari özerk yapılarla federal Suriye hazırlığı yapıyor.

Bu çerçevede Deyrizor, hem Irak ile ticareti sağlayacak konumu hem doğal kaynakları itibarıyla ABD öncülüğünde gelişen "PKK/PYD devleti" için hayati önem taşıyor.

İRAN'IN "BÜYÜK PLANI İÇİN" KİLİT NOKTA

Diğer yandan, rejim Deyrizor operasyonunda Rusya'nın yanı sıra İran'ın da desteğini alıyor.

Rejim saflarında yaklaşık yüzde 40 oranında İran'ın eğittiği milis yer alıyor ancak İran'ın Deyrizor için planı daha geniş perspektife dayanıyor.

Bağdat yönetimine bağlı, İran destekli Haşdi Şabi güçleri, Deyrizor'un batısında, Irak tarafında, Musul'da konuşlu durumda.

İranlı milisler de Tanif'in kuzeyindeki Zakf bölgesinde Haşdi Şabi ile birleşmek için bekliyor.

Bu gruplar, kuzeydoğuda Suriye-Irak sınırına ulaşarak Musul’daki Haşdi Şabi güçleriyle temas kurabilirse İran için stratejik bir proje hayata geçecek.

İran’ın Irak üzerinden Suriye’ye ve Akdeniz’e çıkış hedefi gerçekleşecek.

Kaynak: aa