ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı kararı aldığını duyurdu. 

Trump'un Suriye kararını açıklamasının ardından Suriye'nin başkenti Şam'a saldırı başladı.

'ŞAM'DA PATLAMA SESLERİ DUYULDU, SURİYE HAVA SAVUNMASI AKTİF'

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama sesleri duyulurken, Suriye hava savunmasının aktif olduğu bildirildi.

Suriye'nin Doğu Guta kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump Suriye'yi vurma emri verdiğini açıkladı. Trump'ın açıklamaları şöyle:

"Suriye'yi vurma emri verdim Hedef gösteren harekat emri verdim. Fransa ve İngiltere'yle birlikte bir harekat planı var. "

Pentagon muhabiri Joe R. Tabet, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD yönetiminden bir yetkili Suriye'ye yönelik saldırı kararının alındığını doğruladı" iddiasında bulundu.

ŞAM'DA PATLAMA SESLERİ

Reuters Şam'ın doğusundan birçok patlama sesi geldiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin Guta kasabasındaki kimyasal saldırıdan Esad rejimi sorumlu tuttu ve askeri, Esad rejimine karşı askeri saldırı kararı verdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump Beyaz Sarary'da düzenlediği basın toplantısında, Esad rejimine karşı ekonomik, ve diplomatik olarak karşılık verileceğini ve bu konuda emir verdiğini bildirdi.

Trump açıklamasında, Amerikalılardan asil savaşçılara dua etmelerini istedi.

 ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

Trump, "Kısa süre önce, ABD Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye diktatörü Beşar Esad'ın kimyasal silahlarıyla bağlantılı hedeflere önleyici saldırılar yapılması talimatını verdim"dedi.

ABD Başkanı Trump, "Bu harekatı Esad'ın kimyasal silah kullanmasını engelleyene kadar sürdürmeye hazırlıklıyız ancak ABD, Suriye'de süresiz bir mevcudiyet aramıyor. Bölgenin kaderi, bölgenin kendi insanlarının elinde. Harekat, Rusya'nın Esad'ı kimyasal silahlardan uzak tutmak konusundaki aciziyetinin direkt sonucu." ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye hava harekatı yapıyor.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN ŞAM'DA PATLAMA SESLERİ

Trump'ın açıklamasının ardından Suriye'nin başkenti Şam'da patlama sesleri duyulduğu belirtildi.

Rusya'nın Suriye'yi füze saldırılarına karşı savunacağını ilan etmesinin ardından Twitter hesabından Suriye'ye operasyon mesajı vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye yönelik olası müdahalenin çok yakında da gerçekleşebileceğini, hiç yakın olmayan bir zamanda da gerçekleşebileceğini belirtmiş, "Suriye'ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç yakın olmayan bir zamanda da olabilir" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Rusya, Suriye'ye atılacak her füzeyi vuracağını söylemiş. O zaman hazır ol Rusya çünkü füzeler geliyor, hem de iyi, yeni ve akıllısından. Kendi halkını öldüren ve bundan zevk alan gaz katili hayvanla ortak olmayacaktınız." ifadelerini kullanmıştı.

Esed rejimi, başkent Şam'daki Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 7 Nisan'da kimyasal silah kullanmış, 78 sivil ölmüştü.

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) BM içinde katliamın soruşturulması ve sorumlularının belirlenmesi için mekanizma kurulmasını öneren tasarı sunmuş ancak Rusya veto etmişti.

İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamda "Britanya silahlı kuvvetlerine Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltmak için saldırı emri verdim" dedi.

MACRON'DAN SALDIRI EMRİ

Fransa'dan Macron'un, Fransa ordusuna Suriye'ye yönelik saldırılara katılma talimatı verdiği duyuruldu.

ABD: SALDIRI UZUN SÜRELİ OLACAK

CNN televizyonuna açılama yapan ABD'li yetkili Suriye'ye saldırının Esad'ın kimyasal silah kullanımını bırakacağı zamana kadar uzun süreli olacağını duyurdu.

Kaynak: iha