İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nde konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ABD’nin Suriye’ye kanunsuzca müdahale etmesi uluslararası yasaların hiçbirine uymamaktadır ve Suriye’deki kalıcı barışa ulaşılması için ciddi sorunlar oluşturmaktadır” dedi.

İdlib’in geleceğinin konuşulduğu Tahran zirvesinin sonuna gelindi. Zirvede konuşan ev sahibi Hasan Ruhani, “ABD’nin Suriye’ye kanunsuzca müdahale etmesi uluslararası yasaların hiçbirine uymamaktadır ve Suriye’deki kalıcı barışa ulaşılması için ciddi sorunlar oluşturmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ”

Türkiye’nin, terörizm ve ayrılıkçılarla ilgili endişelerini anladığını söyleyen Ruhani, “Bu endişelerin giderilmesi için en etkili ve en kalıcı yöntemin Suriye’nin yasal hükümetiyle yapılması gerektiğine inanıyoruz. Suriye hükümetiyle organize etmeden doğrudan müdahale etmenin, krizin derinleşmesine sebep olacağına inanıyoruz. Bu olayın bütün boyutlarını hesaba katarak kapsamlı bir bakış gerekiyor. Bu kapsamda İdlib’de terörle mücadele, barış ve istikrarın geri getirilmesinin kaçınılmaz bir parçasıdır ama bu mücadele sivillere zarar vermemelidir. Yakıp yıkma tekniklerine neden olmamalı biz barış için savaşıyoruz. Terör örgütlerinin benimsediği ’savaş için savaşmak’ yolunun bize göre yanlış olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Suriye’deki terörün son bulması için sorunun kaynağına odaklanılması gerekildiğinin altını çizen Ruhani, “Terörizmle mücadele için hiçbir plan onun bulunuş köklerine dikkat etmeden önemli ve etkili bir plan olamaz” ifadelerini kullandı.

“ABD KALICI BARIŞA ENGEL OLUYOR”

ABD ve İsrail’in terörün asıl sebebi olduğuna işaret eden Ruhani, “İşgalci bir rejim olan siyonist rejimi, terörizmle mücadele ettiğini iddia edemez. Bu işgalci rejimin işgal ettiği bölgelerini derhal terk etmesi, Suriye halkının ortak isteğidir. ABD’nin bu konuda yapıcı bir rol alması beklenemez. ABD’nin kanunsuzca müdahale etmesi uluslararası yasaların hiçbirine uymamaktadır ve Suriye’deki sorunları arttırmaktadır ve kalıcı barışa ulaşılması için ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Suriye için verilecek ilk ve son rol Suriye halkına aittir” dedi.

“ANAYASA HAZIRLIKLARINI HIZLANDIRMALIYIZ”

Suriye halkının kendi kararlarını vermeleri gerektiğinin altını çizen Ruhan, “Bu zirve yapılırken ABD Suriye hükümetini yine suçlamaya çalışıyor. Ayrıca bu toplantıda şuna vurgu yaptık, anayasanın yazılması ve sonlandırılmasını hızlandırmasını sağlamamız lazım. Anayasa hazırlamanın hızlandırılmasının, Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında yapılması Suriye barışı için çok önemli olacaktır” şeklinde konuştu.

“İDLİB BÖLGESİNDE SİVİLLERİN ZARAR GÖRMEMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Suriye’de barışa çok az kalındığına işaret eden ve gelecekte birlikte hareket edilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Ruhani, “Diğer ülkelerdeki mültecilerin dönmesi ve tutukluların takas yapılması ve Suriye’nin onarılması konusu üç ülkenin başkanları tarafından vurgulandı. 7 yılın ardında Suriye halkı çok zarar gördü. Suriye halkı nihai zaferlerine çok yaklaştı. Teröristler işgal ettiği bölgelerden kovuldular. Suriye’nin yasal hükumeti, kendi ülkesine yerleşti. Tahran zirvesi bütün başkanlar tarafından onaylandı bir sonraki zirve Rusya’da yapılacak. İdlib bölgesinde sivillerin en az zarar göreceği şekilde istişarelerimizi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

(İHA)
Kaynak: iha