Bu sahtekarlığı yapanlar arasında Hollywood yıldızlarından ünlü CEO'lara kadar 50 kişi var. Suçlamaların hedefinde ise Felicity Huffman ve Lori Loughlin var.

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük skandallarından birini yaşıyor. Varlıklı ailelerin çocuklarını saygın üniversitelere yerleştirebilmek için milyonlarca dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı. Federal yetkililer olayın derinleştirilerek araştırılmaya devam edeceğinin altını çizerken, aralarında Hollywood yıldızlarından CEO'lara kadar uzanan bir listenin olması dikkat çekti. Suçlamaların hedefinde ise Felicity Huffman ve Lori Loughlin var.

Yale Üniversitesi yetkilileri, federal yetkililerle işbirliği yaptıklarını açıkladı

Savcılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdiye dek ortaya çıkarılan en kapsamlı üniversiteye giriş sahtekarlığını tespit etti. Kaliforniya'daki Newport Beach merkezli küçük bir kolej hazırlık şirketinde gerçekleşen sahtekarlık gündeme bomba gibi düşütü. Zengin ebeveynler, çocuklarının saygın üniversitelere kabul edilmeleri için antrenörlerden 'sınav jokerleri'ne kadar onlarca kişiye rüşvet vermekle suçlanıyor. Kimileri ise sahte kimlik düzenlemekle suçlanıyor.

Avukatlar ise yaptıkları açıklamalarda anne babaların çocukları için 100 bin dolar ile 2,5 milyon dolar arasında değişen ücretler ödediklerini işaret ediyor. Adı Edge College & Careet Network şirketi ise tüm suçlamaları reddetti. Şirket adına çalışan 58 yaşındaki William “Rick” Singer ise, koçları ve bazı yetkilileri rüşvet ile satın aldığını itiraf ederken, para aklama ve adaletin engellenmesi gibi suçlamaları ise reddetti.

'UTANMAZ' HUFFMAN

Amerikan yapımı bir çok ünlü dizide rol alan en popüler diziler arasında yer alan Shameless'ta da (Utanmaz) rol alan Felicity Huffman suçlamaların hedefindeki isimlerin başında geliyor. Diğer bir isim ise Huffman gibi Amerika'nın en önemli oyuncuları arasında yer alan Lori Loughlin. Loughlin, iki kızını üniversiteye göndermek için rüşvet vermekle suçlanıyor.

Sulh Hakimi Alexander MacKinnon, 29 Mart'ta Boston'da yapılacak bir duruşmadan önce Huffman'ın 250.000 $'lık kefalet karşılığında serbest bırakılabileceğine hükmetti. Hakimin bu kararının ardından tüm Hollywood yıldızlarının ve CEO'ların kefalet karşılığında serbest bırakılması bekleniyor.

Ancak mahkeme sahtekarlık ve rüşvet iddialarından sanıkları suçlu bulduğu takdirde 20 yıllık bir hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

19-03/13/stanford.jpgStanford Üniversitesi'ne girebilmek için milyon dolarlarca rüşvet verildiği ortaya çıktı

LİSTE ÜST DÜZEY

Kefaletle serbest bırakılan isimler arasında Hercules Capital Inc'in genel müdürü Manuel Henriquez; Uluslararası hukuk firması eş başkanı Willkie Farr & Gallagher'ın eşbaşkanı Gordon Caplan; Özel sermaye şirketi TPG Capital'in satın alma yatırım kolunu yöneten Bill McGlashan Jr.; ve yatırım yönetimi firması Pimco'nun eski CEO'su Douglas Hodge bulunuyor.

ÜNİVERSİTELER İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Yale Üniversitesi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi federal görevliler ile işbirliği içinde olduklarını açıklayarak, tüm gerçeğin ortaya çıkmasını istediklerini bildirdi. Yale'in kadın futbol takımı antrenörünün sahtekarlığa ortak olduğu ortaya çıkarken, 24 yaşındaki koçun, 400 bin dolar rüşvet aldığı kesinleşmiş durumda.

Savcılar planın 2011 yılında başladığına dikkat çekerek, ebeveynlerin çocuklarına yapılan testlerde 'öğrenme güçlüğü' belirtileri göstermeleri yönünde telkinde bulunduklarını ifade etti. Bu sayede üniversiteye girişlerinin daha kolay olabileceği vurgusu yapıldı.

'JOKER' VE SAHTE FOTOĞRAF

En çok başvurulan yöntemlerden biri de Türkiye'de bilinen 'joker' yöntemi. Sınava çocuklarının yerine değiştirilmiş kimliklerle 'zeki' çocukları sokan ebeveynler bu sahtecilik operasyonu için ortalama 500 bin dolar ödüyordu. Diğer bir yöntem ise 'komplike sahtekarlık' olarak 'nitelikli dolandırıcılık'a giriyor.

Amerika'nın üniversiteye girişte büyük bir kriteri olan 'sporcu kimliği' Hollywood yıldızlarının ve CEO'ların başvurduğu diğer bir yöntem. Çocuklarının daha iyi birer sporcu gibi görünmesi için photoshop uzmanlarından yardım alan ebevenyler, kas yapılarını ve görüntülerini fotoğraflar üzerinde değiştiriyordu. Bu sayede çocuklar sporcu kimlikleri ile üniversitelere kabul ediliyordu.

Editör: TE Bilişim