Amerika, Irak’ta gerilimin tırmanmasının ardından bölgeye bir uçak gemisi gönderdi.
 
Pentagon sözcüsü Tuğgeneral John Kirby Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın, Umman Denizi’nde devriye gezen USS George H. Bush uçak gemisini Basra Körfezi’ne gönderdiğini bildirdi.
 
Kirby, uçak gemisinin Başkan Barack Obama’ya, Irak’taki Amerikan vatandaşları ve çıkarlarını korumak amacıyla askeri operasyon düzenleyebilecek “ek esneklik” sağlayacağını söyledi.
 
1989 ve 1993 yılları arasında başkanlık yapan “Baba Bush”un adını taşıyan uçak gemisi filosunda güdümlü füze taşıyan birer kruvazör ve muhrip bulunuyor.
 
Irak ve Şam İslam Devleti örgütü, bir süre önce Irak’ın kuzeyinde Musul ve Tikrit’in de aralarında bulunduğu bazı Sünni kentlerini ele geçirdi. Ordu birliklerinin savaşmadan bölgeyi terk etmesi sayesinde işleri kolaylaşan militan örgüt, halen Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nun 49 personeli ve aile bireyleriyle 31 Türk TIR şoförünü rehin tutuyor.
 
Olayın ardından Irak’ın en nüfuzlu Şii din adamı Ayetullah Ali el Sistani’nin seferberlik çağrısına uyan çok sayıda Iraklı Şii genç, askere yazılmak için kuyruğa girdi. Sistani’nin sözcüsü, Abdülmehdi el Kerbelayi, tüm Iraklılar’ı “ülkeyi, halkını ve kutsal mekanları korumak için teröristlere karşı savaşmaya” çağırdı.
 
Samarra’da Iraklı subaylara konuşan Başbakan Nuri el Maliki de yeni gönüllülerin orduya katılmak üzere yola çıktığını bildirdi. Maliki ayrıca, Musul’da görevlerini bırakan askerlere geri dönme çağrısı yaptı, aksi takdirde asker kaçaklarının idam da dahil olmak üzere çok ağır cezalara çarptırılacağı uyarısında bulundu.
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Irak’a yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı ve talep gelmesi durumunda ülkesinin en büyük düşmanı Amerika’yla bile Sünni radikallere karşı işbirliği yapabilecekleri mesajı verdi. İran, Irak’ta Şiiler’in liderliğindeki hükümetle yakın ilişkilere sahip. Irak’ın içişlerine müdahalesinden rahatsız olduğunu gizlemeyen Washington’un, şimdi İran’la böyle bir işbirliği olasılığına nasıl baktığı bilinmiyor.
 
Dün Irak’taki durumla ilgili açıklama yapan Başkan Barack Obama, ulusal güvenlik danışmanlarının bir dizi seçeneği gözden geçirdiğini söylemekle birlikte, asker göndermeyi düşünmediğini açıkladı. Obama bununla birlikte IŞİD militanlarının Amerika’ya da tehdit oluşturduğunu söyledi, ancak yaşanan krizden birbirlerine düşen Irak liderlerini suçladı.
 
IŞİD militanları, Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un ardından şimdi de Diyala ilindeki Celaviye ve Saadiye kasabalarını da ele geçirdi. Militanlar Bağdat ve hatta Kerbela’ya kadar ilerleyecekleri tehdidinde bulundu.

Editör: TE Bilişim