New York Bölge Mahkemesi, NSA'nın milyonlarca Amerikalı'nın telefon ve internet kayıtlarının kaydedilmesinin ülkenin terörizm ile ilgili çalışmaları için önemli olduğunu bu nedenle yasal olduğu hükümüne vardı. Mahkeme Hakimi William Pauley'nin hazırladığı 54 sayfalık raporda; NSA dinlemelerinin El Kaide terör örgütünü önlemek amacıyla kullandığını, bu yüzden uygulamanın yasal olduğunu belirtti.

Mahkeme raporuna göre, devletin elde ettiği verileri terör saldırılarını önlemek ve araştırmak dışında hiçbir yerde kullanıldığına dair delil olmadığı ifade edildi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), NSA eski çalışanı Edward Snowden'in sızdırdığı bilgiler üzerine kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia ederek dava açmıştı.

ACLU avukatı, milyonlarca Amerikalının finansal, sağlık ve hatta kütüphane kayıtlarının bile kişilerin haberi olmadan dinlendiğini belirtmişti. Hakim Pauley, eğer daha önceden bu tür veriler ellerinde olsaydı, 11 Eylül saldırısına karşı tedbir alınmış olabileceğini savundu.

Devletin şuana kadar yapılan hatalardan ders alarak dünya çapında terörist aktiviteler yapan bir gruba karşı veri toplama kararı aldığını ve bu şekilde birçok olayla ilgili bağlantılar kurulabileceğini ifade eden Hakim Pauley, "Aslında insanlar her gün isteyerek kendi hayatları hakkında çok detaylı bilgileri finansal şirketlere vermektedirler. Bu şirketler de bu bilgileri daha fazla kar edebilmek için kullanmaktadırlar. Bu noktadan bakıldığında bu paylaşılan bilgiler telefon kayıtları bilgilerinin toplanmasından çok daha özele müdahaledir.” dedi.

Editör: TE Bilişim