~~ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleri, Irak istihbaratının ve Irak Bakanlar Kurulu’na bağlı ve 'terörle mücadele' kapsamında çalışan ‘Şahinler Hücresinin’ de katıldığı planla IŞİD’in en üst düzey yetkililerini hedef alarak örgütü çökertmeyi hedefliyor.

Irak Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir tuğgeneralin El Arabi El Cedi gazetesine verdiği bilgilere göre, Irak’ın sadece istihbarat anlamında katkısı olacağı bu planın hedef listesinin başında, örgütün lideri Ebu Bekir Bağdadi lakabıyla tanınan Avvad Bedri Samarrai, Irak’ın batısındaki Tel Afer bölgesinden Bağdadi'nin yardımcısı olan Ebu Müslim Türkümani lakabıyla tanılan Fazıl Hayali ve Suudi Arabistan vatandaşı olan örgütün mali ve idari sorumlusu Muhammed Cezeravi geliyor.

İsminin verilmesini istemeyen askeri kaynak, ABD öncülüğündeki koalisyonun, IŞİD'le mücadelede örgütün en gözde figürlerini yok ederek lider kadrosunu ve adaylarını silmek istediğini ve böylece örgütün savaşçıları ve taraftarlarının özgüvenini sarsarak IŞİD’i zayıflatmak istediğini belirtti.

Kaynak, Batı, Arap ve İslam ülkelerinin, IŞİD’in içindeki kendi vatandaşlarıyla ilgili sağladığı istihbarat yardımıyla söz konusu kişilerin yerinin tespit edilmesi için adımlar atıldığını ifade etti.

PLAN SURİYE VE IRAK'TA GEÇERLİ

Son dönemde IŞİD’e katılan grupların arasında çok sayıda muhbir olduğunu ifade eden kaynak, bu planın Irak’ın Ninova, Anbar, Salahaddin ve Kerkük eyaletlerini, Suriye’de ise Rakka, Deyr Ez Zor ve Elbu Kemal kentlerini kapsadığını söyledi.

Tuğgenerale göre, operasyonları yöneten ekip Bağdat’ın en korunaklı bölgesi ‘Yeşil Bölge’de’ konuşlanıyor. Ekip üyeleri ise El Kaide’nin eski lideri Usame Bin Ladin’in yerini tespit eden grupta bulunuyordu.

Kaynağa göre, ABD İstihbarat Teşkilatı’ndan (CIA) bir ekip iki hafta önce Bağdat’a gelerek Irak İstihbarat binasında 200 Iraklı subaya bilgi toplamak, bu bilgileri analiz etmek ve muhbirleri organize etmek üzere eğitim vermeye başladı.

HEDEF LİSTESİNDEKİ İSİMLER

Listede yer alan diğer isimler; örgütün Anbar Valisi olarak atadığı Irak vatandaşı olan Ebu Abdullah Es Selam lakabıyla tanılan Adnan Suveydavi, İletişim ve Koordinasyon Divanı sorumlusu Avf Abdulrahman Afri, eski Irak El Kaide lideri Ebu Musab Zerkavi’nin korumalarından ve IŞİD’in dini liderlerinden Ürdünlü Ebu Gada lakaplı Şevket Hazim Ferhat, Şeri mahkemelerin Başkanı Suriyeli Hatim Nayif Akidi, IŞİD Sözcüsü Ebu Muhammed Adnani lakaplı Suriyeli Taha Subhi Fellaha, örgütün karargâhları ve eğitim kamplarından sorumlu Ebul Abid lakaplı Abdullah Meşhedani, IŞİD’in Irak hapishaneleri sorumlusu Beşşar Hamdani, Suriye hapishaneleri sorumlusu Ahmet Deyri, Sudanlı Abdulvahid Ahmet, Bağdadi’nin müftülük danışmanı Ebu Ömer Şişani, intihar saldırılarından sorumlu Ebu Dicana Ensari Tugayı komutanı Kuveytli Hamid Gânim, yeni üyelerin eğitiminden sorumlu Fas asıllı Alman vatandaşı Ebu Ali, Fransız vatandaşı Tunus kökenli Ebu Sümeyye lakaplı Ferid İsmail ve örgütün ilan ettiği Bağdat Eyaletinin valisi Iraklı Ahmet Abdulkadir

Editör: TE Bilişim