Yorgancıoğlu’nun başkanı olduğu partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Genel Sekreteri Kutlay Erk, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Kıbrıs sorunun çözümü ile ilgili yaptığı açıklamalarda, iki devletli çözüme işaret etmesini eleştirmişti. Kutlay Erk ile konuştuğunu anlatan Yorgancıoğlu, “Erk bana, ‘Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların tepkileri karşısında sessiz kalınca, Ankara’dan açıklama geliyor. O zaman da, Rumlar Türkiye’yi muhatap almak istiyor. Ben de Rumların muhatabının Kıbrıslı Türklerin olduğunu söylemek istedim. O nedenle o açıklamayı yaptım’ dedi. Ki ben bir ART niyet algılamıyorum. Sayın Davutoğlu’nun açıklamalarında bir sorun görmüyoruz“ dedi.

EROĞLU KONUŞMUYOR, SONRA!

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, Rumların Türkiye’ye karşı gösterdiği tepkilerde atak davranmadığını ifade eden Yorgancıoğlu, “Sayın Eroğlu gerektiği zaman konuşsaydı, Sayın Davutoğlu konuşmazdı. KKTC hükümeti olarak Davutoğlu’nun açıklamalarından rahatsızlık duymuyoruz. Ankara ile iyi ilişkiler bizim için çok önemli“ diye konuştu.

KUTLAMALAR SİVİLLEŞMELİ

CTP Milletvekili Birikim Özgür’ün “Türkiye’nin milli günlerinin KKTC’de kutlanmaması gerektiğini“ yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Yorgancıoğlu, “Kutlamalar konusunda bir düzenlemenin yapılması gerektiğini“ kaydetti. Kutlamaların hem yapılışı hem de kutlama günlerinin tatil olması konusunun ayrı ayrı ele alınması gerektiğini belirten KKTC Başbakanı, “Belki kutlamaları daha sivilleştirebiliriz. Mesela 23 Nisan ve 19 Mayıs’ta gençlerin eğlenmesi gerekir. Günlerce hazırlıklar, provalar yapmaması gerekir. Kutlama günleri de resmi tatil olmaz, devlet erkanı görevini yerine getirir“ dedi. KKTC’de Kandil günleri de resmi tatil.

ABARTILI RESMİ TATİLLER

Milliyet’e konuşan Birikim Özgür de şunları kaydetti; “Manevi değerlere saygıda kusur etmeden kamu sektörümüzün etkinliğini artıracağız. Çalışma saatlerini ve abartılı resmi tatil sayısını verimlilik esasıyla düzenleyeceğiz. Resmi Geçit Törenleri ise sosyal yaşamı ve iş yaşamını aksatmayacak biçimde planlanacak. Hedefimiz sürdürülebilir ekonomiye geçişi sağlayarak adadaki Kıbrıs Türk varlığını kalıcılaştırmaktır.“ Bu arada Dışişleri Bakanlığı’nın kutlamaların düzenlenmesi konusunda bir askeri kanat diyalog içerisinde olduğu bildirildi.

VATANDAŞLIK KANAYAN YARA

Türkiyelilerin vatandaş olmada yaşadığı konuya da değinen Yorgancıoğlu, “Vatandaşlık konusunun kanayan bir yara olduğunu“ söyledi. Yorgancıoğlu, “İktidar olarak Kasım ayında vatandaşlıkların düzene sokulacağı yasayı Meclis’e sevk edeceklerini“ açıkladı.

Editör: TE Bilişim