ABD'nin etkili Kongre üyeleri, NSA skandalından dolayı yaşanan gerginliği bertaraf etmek için Almanya'yı da 'Beş göz' adı verilen ve Amerikanın başını çektiği istihbarat birliğine almak istiyorlar. Obama hükümeti de bu teklife hemen karşı çıkmayarak Almanya'nın birliğe alınmasını ihtimal dışı görmedi.

Ancak ABD Ulusal İstihbarat Koordinatörü James R. Clapper, toplanan istihbarat bilgilerinin paylaşıldığı 'Five Eyes' birliğinin genişletilmesi konusunda ABD'nin yalnız karar verme hakkı bulunmadığını bildirdi.

Amerikan Kongre üyeleri tarafından yapılan teklif konusunda Alman federal hükümetinden de henüz net bir açıklama yapılmadı. Ancak istihbarat çevrelerinden basına sızan haberlere göre, Almanya, Avrupa'daki stratejik pozisyonuna ters düştüğü için böyle bir casusluk birliğine girmeyi çelişkili bir durum olarak görüyor.

Almanya'nın daha çok ABD ile bir istihbarat antlaşması yaparak daha güçlü bir istihbarat ortak çalışması amaçladığı bildirildi. Böyle bir antlaşmanın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Almanya'ya yapacağı ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. Ancak bu antlaşmanın Uluslar arası hukuka dayalı bir antlaşmadan ziyade bağlayıcı olmayan bir 'mutabakat zabtı' niteliğinde olacağı belirtildi. Yaz ayından bu yana Alman istihbarat yetkililieri ABD ile böyle bir antlaşmanın detaylarını görüşmeye devam ediyorlar.

Editör: TE Bilişim