Yarın Bakanlar Kurulu’nda ele alınması ve kararlaştırılması planlanan tasarıda yer alan ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Plana göre, 26 Avrupa Birliği ülkesinin yanısıra AB’den çıkan İngiltere ve Schengen dahilindeki İzlanda, Norveç, İsviçre, Lichtensten olmak üzere 31 ülkeye seyahat uyarısının kaldırılması öngörülüyor.

Alman hükümetinin, Avrupa ülkelerinde tatil yapacak olanların koronavirüse karşı korunmasını öngören ortak kriterler düzenlenmesini istediği ve bu konuda söz konusu ülkelerle istişarelerin sürdüğü belirtildi. Bu kriterlerin başında, Almanya’da geçerli olan "Son yedi gün içinde 100 bin nüfusta en fazla 50 koronavirüs vakası" sınırı yer alıyor. Eyaletler arasında vaka ve ölü sayılarında çok büyük farklılıklar olan Almanya’da,100 bine 50 kriterinin aşılması durumunda, söz konusu bölgede koronavirüse karşı kaldırılan önlemlerin tekrardan alınması planlanmakta.

Almanya, ülkede geçerli olan sosyal mesafe, hijyen, maske ve dezenfektan gibi kuralların diğer ülkelerde de aynı şekilde uygulanmasını talep ediyor. Ayrıca seyahat için yeşil ışık yakılacak ülkelerin, tatile gelenlerin koronavirüse yakalanmaları durumunda tedavi imkânlarının neler olduğunu gösteren bir taslak sunmasını da istiyor. Dışişleri Bakanlığı, 15 Haziran’dan itibaren tüm bu kriterleri derleyerek, kendi internet sayfasında seyahat uyarısı yerine ülkeler hakkında tek tek riskleri içeren seyahat bilgilerinde derleme yapacak.

Hükümetin taslağındaki ülkeler arasında Türkiye henüz yer almıyor. Geçen hafta Alman Dışişleri Bakanı Maas, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefonda, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann Ankara’da görüşerek, Türkiye’yle Almanya arasında seyahatlerin nasıl başlayabileceği konusunu ele aldılar.

Editör: TE Bilişim