2013 yılının son gününde yabancı basının yer verdiği Türkiye'ye ilişkin 2013 değerlendirmeleri ve 2014 beklentileri pek parlak bir görüntü vermiyor. Yeni yıl için görünümü "2014 Türkiye: Daha çok oynaklık" sözleriyle özetleyen Wall Street Journal, "2013, Türkiye için çalkantılı oldu. Gelecek yıl da benzer biçimde meydan okuyacak gibi" diye yazdı.

"GELECEK YIL MEYDAN OKUNACAK GİBİ"

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "2014 Türkiye: Siyaset, FED'nin sürüklediği risklere katkıda bulunurken daha çok oynaklık olacak" başlığı ile yayınladığı analize "2013 Türkiye için çalkantılı bir yıl oldu" sözleriyle giriyor.

Analizde geçen yıl uluslararası derecelendirme kuruluşlarından yatırım yapabilir notu alan bir Türkiye'nin yükselen siyasi ve finansal baskıların arasında satışların hızlandığı bir duruma kaydığına dikkat çekilerek "Gelecek yıl, benzer biçimde meydan okunacak gibi" deniliyor.

"YATIRIMCILARIN KUŞKULARI KÖRÜKLENDİ"

Türkiye'nin fonlama maliyetlerinin, büyük cari işlemler açığı ve hızla düşen para birimi nedeniyle yükseldiğini kaydeden gazete, Merkez Bankası'nın alışılmış bir politikayı benimseyip faizleri artırmayı reddetmesinin ise "yatırımcıların ekonomik istikrar konusundaki kuşkularını körüklediği" yorumunu yapıyor.

WSJ, analistlerin FED'nin tahvil alım programını daraltırken Merkez Bankasının küresel likidite kaymalarını bertaraf etme konusunda sınırlı bir kabiliyetinin bulunduğunu söylediklerine dikkat çektiği analizde şöyle devam ediyor: "Buna ek olarak da 17 Aralık'tan bu yana Türkiye, Mart'tan başlayarak bir dizi kritik seçimler için hazırlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimi için büyük bir risk olarak ortaya çıkan bir yolsuzluk skandalı ile sarsıldı."

"İÇ VE DIŞ FAKTÖRLER ÇALKANTIYI ARTIRMAKLA TEHDİT EDİYOR"

Gözlemcilerin yolsuzluk soruşturmasının Erdoğan ile Gülen arasındaki "güç mücadelesindeki son adım" olduğunu söylediklerini yazan gazete "Hep birlikte bu iç ve dış faktörler, Türkiye'nin zaten oynak olan piyasaları 2014 yılında daha çalkantılı hale getirmekle tehdit ediyor" görüşünü dile getirdikten sonra Türk ve yabancı uzmanlarının 2014 yılına ilişkin görüş ve beklentilerine de yer veriyor.

TİM ASH: "İLK RİSK, HÜKÜMETE YÖNELİK YOLSUZLUK İDDİALARI"

Standard Bank PLC'nin yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash, "İlk risk, tüm bu yolszuzluk iddiaları ve hükümete yönelik meydan okumaları olacak. Bu da Türkiye için çok kötü bir döneme rastlıyor" diye düşünüyor. Ash şu değerlendirmeyi de yaptı: "Ödemeler dengesi pozisyonu zayıf iken Türkiye'nin daha artış bir siyasi riske hiç ihtiyacı yok. 2014 aynı zamanda bir seçim yılı, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve bunlar (iktidar) ve Erdoğan için zor seçimler olacak."

NİGEL RENDELL: "İKTİDAR PARTİSİ BİR İÇ SAVAŞIN EŞİĞİNDE OLABİLİR"

Londra'daki Medley Global Advisors'un yükselen piyasalar ekonomisti Nigel Rendell ise, "Yolsuzluk skandalları, hükümetin ta merkezine kadar gidiyor ve on yıldan önce biraraya getirilen farklı çıkar grupları arasında daima gevşek bir ittifak olan partinin de kendisiyle bir iş savaşın eşiğinde olabileceğine işaret ediyor" savlarını dile getirdi.

"Türk varlıklarına olan iştahı hızla azalıyor" uyarısında da bulunan Rendell, Merkez Bankası'nın daha ağır büyük bir müdahalesi ve yerel seçimler öncesi siyasi olarak tatsız olsa da faiz oranlarında kayda değer bir artış, para biriminin çöküşünü durdurmanın tek yolu olabilir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim