Amman’da üçlü zirve: Suriye’nin yeniden inşası ve güvenlik ele alındı
Ürdün Dışişleri Bakanı Faysal Safadi, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack ile Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani, Amman'da bir araya geldi. Üç ülkenin temsilcileri, Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşasına destek, yabancı yatırımların güvence altına alınması, Süveyda’daki ateşkesin güçlendirilmesi ve bölgedeki güvenlik sorunlarının çözümüne yönelik adımları ele aldı.
Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşası ve güvenliğinin, istikrarının ve egemenliğinin sağlanması konuları masaya yatırıldı. Suriye'nin yeniden inşa sürecine destek verilmesi ve yabancı yatırımların güvence altına alınması da önemli konular arasındaydı. Görüşmeye katılanlar, Suriye'nin güneyindeki Süveyda Vilayeti'nde ateşkesin güçlendirilmesi ve krizin çözümü için yapılacak adımları da değerlendirdi.
Toplantı, Suriye'nin yaklaşık 14 yıllık çatışmaların yıkıma uğrattığı ekonomisini canlandırmak için uluslararası yatırım arayışında olduğu bir dönemde gerçekleşti. Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşasının 400 milyar dolardan fazla maliyetli olacağını tahmin ediyor. Geçen hafta Şam, toplam değeri 14 milyar dolar olan 12 önemli anlaşma imzaladı; bunlar arasında Katar'ın UCC Holding şirketiyle yeni bir havaalanı inşa etmek için 4 milyar dolarlık bir anlaşma ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ulusal Yatırım Şirketi ile Şam'da bir metro inşa etmek için 2 milyar dolarlık bir anlaşma yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.