Uluslararası Af Örgütü, AB ülkelerinin cüzi sayıda Suriyeli mülteciye kapılarını açtığını, Avrupa liderlerinin bundan utanması gerektiğini açıkladı.

İnsan hakları örgütünün açıklamasında sadece 10 Avrupa ülkesinin savaş mağduru Suriyeliler’i ülkelerinin içine almayı kabul ettiği, bu hakkın sunulduğu kişi sayısının da 12 bin olduğunu belirtti. Örgüt, İngiltere ve İtalya’nın mültecilere hiçbir davette bulunmadığını söyledi.

BBC'nin aktardığı rapora göre, Avrupa Birliği’nin yardımı 1.3 milyar Euro’ya ulaşmış durumda.
İç savaş nedeniyle Suriye’nin içinde yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kalmış insan sayısının 6.5 milyon, komşu ülkelere gidenlerin sayısınınsa 2.3 milyon olduğu belirtiliyor.

Raporda, gemi yolu ile Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mültecilere yönelik "geri-itme" operasyonu uygulandığı kaydediliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırması, mültecilerin önce "Avrupa Kalesi" barikatlarını aşması gerektiğini ortaya koyuyor. Birçoğu polis ve sahil güvenlik tarafından şiddetle geri püskürtülüyor veya acınası koşullarda haftalarca alıkonuluyor.

Her yıl Akdeniz’i geçmeye çalışırken yüzlerce kişi ölüyor. Ekim ayında üç gemi Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışırken battığında 650 kadar mülteci ve göçmenin öldüğü tahmin ediliyor. Bu senenin ilk 10 ayında Suriye’den 10,000’i aşkın mültecinin İtalya kıyılarına ulaştığı bildiriliyor.

Ülkelerinden kaçan Suriyeliler'in çoğu Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Irak’a gitti. Ancak bu yıl yaklaşık 6000 Suriyeli AB üyesi Bulgaristan’a geçti. Bulgaristan bu durum nedeniyle Brüksel’den mali destek talep etti.

BM'den çağrı

Eylül ayında İsveç, Suriyeliler’e daimi ikametgâh veren ilk AB ülkesi oldu. Almanya 1000 mülteciyi ülkeye yerleştirirken 900’ünü daha yerleştirme planını onayladı.

Birleşmiş Milletler, Batı ülkelerine 2014 sonuna kadar 30,000’e kadar Suriyeliyi ülkelerine kabul etme çağrısı yapmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, AB’nin Suriyeliler’e sığınacak bir liman temin etme konusunda ‘sefil bir şekilde başarısız’ olduğunu söyledi.

Örgüt, AB liderlerinin bu durumdan dolayı utanmaları gerektiğini söyledi.

Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nde kalan mültecilerin durumu, soğuk havalar ve ilk karın düşmesi nedeniyle zorlaşmıştı.

Bazı yardım örgütleri bu kamplardaki şartların acilen düzeltilmesi için çağrı yapmışlardı.

 

Editör: TE Bilişim