Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, öncesine aittir. Ortalama bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretiyor. Yani bir kilo bal için bir grup bal arısının 4 milyon çiçeği gezmesi gerekiyor. Aerodinamik yasalara göre uçmaması gereken arılar, kanatlarını aklınızın alamayacağı kadar hızlı çırpıyorlar. Bir bal arısı saniyede 230 defa kanat çırpıyor. Arılar tek başlarına yaşamazlar, bir hiyerarşi içinde devlet düzeni kurarak sosyal topluluklar olarak yaşamaktadırlar. 

Petekler neden altıgen

Arılar bal üretiminde altıgen şeklinde petekler yaparlar. Peki neden üçgen değil de altıgen?

Matematiksel olarak en az hacim ile en fazla depolama alanı oluşturmak için en ideal şekil altıgendir. 

Arılar ölürse insanlar da ölür mü?

Arıların çiçekli bitkilerle karşılıklı faydalanmaya dayanan ilişkileri vardır. Çiçeklerin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışır. Arılar 130 bin  farklı bitki türüne konarak tozlaşmayı sağlar. Eğer arılar olmazsa bitkilerde döllenme olmaz. Döllenme olmadan bitkiler olmaz. Bu da oksijen eksikliği ve insanların ve hayvanların sonu demektir.  Doğa içindeki dengede büyük önemi olan arılar yok olursa tüm denge bozulur.

Yapılan son araştırmalarda doğanın ekolojik yapısının bozulması nedeniyle arıların yön bulma kabiliyetlerinin çok azaldığı açıklanmıştır. Bu da arıların yalnız kaldıkları için ölümlerine sebep oluyor. Geçtiğimiz 20 yılda dünya genelinde arıların yüzde 50 oranında azaldığı görülüyor. Bunların sebepleri arasında yanlış tarım ilaçlarının kullanılması ve ekolojik sistemin tahrip edilmesi gibi pek çok sebep  olduğu düşünülüyor. 100 milyon yıldır var olan arılar bugün yok olmamak için büyük bir savaş veriyorlar ve bu savaşı kaybederlerse bu bizim de sonumuz olacak. 

Editör: TE Bilişim