Amerika Birleşik Devletleri merkezli sivil toplum örgütü İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kırgızistan sınırındaki Aksu vilayetinde 2 binden fazla Doğu Türkistanlının bilgisayar programı yoluyla tutuklandığını, söz konusu verilerin Çin polis raporlarının sızdırılması sonucu elde edildiğini açıkladı.

Söz konusu bilgisayar programının Doğu Türkistan sokak ve caddelerine yerleştirilen güvenlik kameralarına bağlı yapay zeka yöntemiyle işletildiği, Çin Komünist Partisi kriterlerine göre şüpheli davranışlarda bulunanların bu yolla tespit edildiği ifade edildi.

Tutuklama ve gözaltı sonrası bazı Uygur Türklerinin mesleki eğitim adı altında toplama kamplarına alındığı kaydedilirken HRW bu sebeple, bölge halkının sürekli telefon numalarını değiştirdiğini, cep telefonlarını kapalı tuttuğunu ve geçici adreslerde ikamet ettiklerini ifade etti.

Açıklamada ayrıca Çinli yetkililerin 'hassas bir ülkeyle bağlantısı olan Bayan T' kod adlı Uygur Türk'ü kadının, kız kardeşine ait yabancı numaradan birkaç kez arandığı ve bu sebeple de gözaltına alınarak sorgulandığı bilgisi yer aldı. HRW ayrıca söz konusu Uygur kadının ailesine o zamandan beri ulaşılamadığını belirtti.

Editör: TE Bilişim