Bangladeş'te 18 muhalif partinin liderliğini yapan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve en önemli müttefiki konumundaki Cemaat-i İslami, 1 Ocak'tan itibaren ülke genelinde karayolları ve demiryollarını ulaşıma kapatma ve tekne seferlerinin yapılmasını engelleme çağrısında bulundu.

BNP Başkanı Begüm Halide Ziya'nın danışmanı Handakir Mahbub Hüseyin, evinden çıkmasına izin verilmeyen Ziya adına söz konusu çağrıyı yaptığını belirtti.

Hüseyin, gazetecilere açıklamasında, 5 Ocak'ta yapılacağı ilan edilen genel seçimlerin ertelenmesini ve seçime, yeni oluşturulacak hiçbir partiye bağlı olmayan bağımsız hükümetin kontrolünde gidilmesini istedi.

Öte yandan polis, BNP'nin Başkan Yardımcısı, eski Dışişleri Bakanı Shamsher Mubin Chowdhury'yı Ziya'nın başkent Dakka'daki evinin önünde gözaltına aldı.

Son birkaç günde BNP'nin bazı üst düzey yetkilileri Ziya'nın evinin önünde ya da Dakka'nın başka bölgelerinde gözaltına alınmıştı.

MUHALEFET LİDERİ EV HAPSİNDE

Bangladeş'te muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Başkanı Begüm Halide Ziya'nın cuma gününden bu yana evinden çıkmasına izin verilmiyor.

Polisin muhalefet lideri ve eski Başbakan Ziya'nın başkent Dakka'daki evinin çevresine barikat kurduğu ve ana girişe kum yığdığı belirtildi.

Ziya, gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümeti yasa dışı ve anti demokratik olarak nitelendirerek, istifa çağrısında bulundu.

Ülkeyi ve halkı korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Ziya, "Dışarı çıkmama izin verilmiyor. Halen muhafelet lideriyim. Neden bana bu şekilde davranılıyor? Beni hapsedemezsiniz" diye konuştu.

Bu arada, Dakka'daki İngiliz Yüksek Komiseri Robert Gibson'un Ziya'ı evinde ziyaret ettiği belirtilirken, görüşmenin ayrıntısına ilişkin bilgi verilmedi.

Begüm Halide Ziya, 5 Ocak'ta yapılacağı ilan edilen genel seçimlerin ertelenmesi ve seçime yeni oluşturulacak, hiçbir partiye bağlı olmayan bağımsız hükümetin kontrolünde gidilmesi talebiyle 24 Aralık'ta "Demokrasi Yürüyüşü"  adı altında büyük yürüyüş çağrısında bulunmuştu.
 

 

Editör: TE Bilişim