Barzani, bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılacağını açıkladığından beri ilk kez röportaj verdi.
Foreign Policy'e konuşan Barzani, Bağdat'tan ‘dostça' bir ayrılışın, bölgesel istikrar için tek çözüm olduğunu belirtti.

'BASKI ALTINDA YAŞAMAKTANSA ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ'

Komşu ülkelerden gelecek tepkiler sonucu bölgede yalnız kalma ihtimallerinin olup olmadığına dair bir soru üzerine Barzani, Kürtlerin baskı altında yaşamaktansa açlıktan ölmeyi tercih edeceklerini dile getirdi.

Barzani, 'Kürtlerin bağımsızlığı sizin mirasınız için ne kadar önemli?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Ben Kürdistan'ın bağımsızlığı için doğdum. Doğduğumda, babam ve ailem ilk Kürdistan cumhuriyetini desteklemek için Barzan bölgesinden İran'ın Mahabad bölgesine gitmişti. Ben orada doğdum. 16 yaşındayken elime silah aldım. Bunun benim mirasım için ne anlama geldiğini düşünün; bütün hayatım Kürdistan'ın bağımsızlığı için geçti. Kürt tarihindeki ilk Kürt cumhuriyeti, Mahabad'daydı. Kürt bayrağını göndere çektiklerinde, ben o bayrağın gölgesine doğdum. Bağımsız bir Kürdistan'ın bayrağının gölgesinde ölmek istiyorum."

'REFERANDUM İÇİN UYGUN ZAMAN ŞİMDİDİR'
Mesud Barzani, referandum için zamanın uygun olduğunu ve bunun daha fazla ertelenemeyeceğini söyledi.

"Daha önce birçok kez referandumu yapmak istedik fakat durum elverişli değildi. Ancak bu konuyu daha fazla ertelememiz Kürdistan Bölgesi halkının çıkarına değildir. Üstelik halkın geleceği üzerinde kötü sonuçları olacaktır. Bu yüzden referandum için en uygun zaman şimdidir."

Barzani, "Irak Başbakanına referandumun Kürdistan Bölgesi halkının yasal hakkı olduğunu söyledim. Referandumdan sonra da sonuç üzerine barışçıl görüşmelerde bulunmak istiyoruz" dedi.

'HALKIN ÇOĞUNLUĞU REFERANDUMDAN YANA'
IKBY Başkanı Barzani, referandumla ilgili görüş farklılıklarına ilişkin ise, "Referandum, Kürdistan Bölgesi halkının bütününü ilgilendiren bir konudur. Bu yüzden konu, tüm parti ve siyasi anlaşmazılıkların üstündedir. Nitekim Kürdistan Bölgesi halkının büyük çoğunluğu referandumun yapılmasından yana" ifadelerinde bulundu.

'BÜTÜN SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLEYEMEYİZ'

Referandumun, Kürdistan Bölgesi'nde mevcut bazı sorunlar olmasına rağmen yapılacağı yönündeki soruya Barzani şu yanıtı verdi:

"Bütün sorunların çözülmesini bekleyemeyiz. Çünkü bu gerçekleşmez. Diğer ülkeler de bu adımları attığında aynı sorunları vardı. Bu konuyu erteleyemeyiz, çünkü bu, diğer sorunlardan daha büyüktür. Önce referandumu yapacağız. Daha sonra da Kürdistan'ın bağımsızlığı için diğer sorunları çözeriz."

Editör: TE Bilişim