UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Beşiktaş’ın Bayern Münih’le eşleşmesi bundan 20 yıl önce iki ekibin Almanya’da yaptığı maçta yaşanan Aldi skandalını akıllara getirmişti. İşte Alman taraftarlar tam 20 yıl sonra Beşiktaş taraftarından özür diledi. Hem de Alman usulü değil Türk usülü. İşte Almanya ve Türkiye arasında diplomatik skandala yol açan Bayern Münih-Beşiktaş maçındaki ırkçı olay ve yıllar sonra gelen özür.

Almanya ve Türkiye arasında diplomatik skandala yola açan iki ülkeyi karşı karşıya getiren Aldi market poşetleri olayı Beşiktaş-Bayern Münih eşleşmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi.1997 yılının 17 Eylül günü Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Münih, Beşiktaş’ı ağırlıyordu. Beşiktaş taraftarları henüz stada alınmamıştı. Bayern Münih fanları ise yerini almıştı. Alman ekibinin taraftarlarının aklında ‘çirkin’ bir fikir vardı: Aldi poşetleri

Aldi Almanya’nın ucuz süpermarket zinciri olarak biliniyor. Bu ülkede ikamet eden Türkler genelde alışveriş için bu firmayı tercih ediyor. Almanya’daki aşırı sağcı kesimler Türkler’i aşağılamak için sık sık Aldi poşetlerini kullanıyor. Bunu bilen Bayern taraftarları marketin ucuzluğuna gönderme yaparak Türk taraftarlara hakaret etmek amacıyla stada bu poşetlerle geldi. Maçı 2-0 kazanan Bayern taraftarları kameraların önünde Aldi poşetlerini havaya kaldırırak ‘Aldi’ye gidebilirsiniz. Sizin yeriniz orası’ diye bağırdılar.İki ülke arasında gerginlik yaşandı. Türkiye bu yapılanı ırkçı bir eylem olarak kabul etti ve Almanya’ya tepki gösterdi.Bayern taraftarları bunun bir şaka olduğunu iddia etti ama durum öyle değildi. Hürriyet gazetesi o gün bu haber için ‘Irkçılık yükseliyor’ başlığını attı.

Editör: TE Bilişim