~~ABD'de Wall Street Journal gazetesi, Adalet Bakanlığı'nın casus uçaklarla ülkenin büyük bir bölümündeki tüm cep telefonlarını dinlediğini iddia etti. Bakanlık, programı yalanlamadı; ancak sistemin sadece suçluları takip etmek için kullanıldığını duyurdu.

 

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, 2007'de kullanılmaya başlanan programda ülkedeki en az 5 metropoldeki havalimanında konuşlanan Cessna uçaklarıyla casusluk faaliyetleri yürütülüyor.

 

Program kapsamında uçaklara monte edilen ve baz istasyonu işlevi gören cihazların (dirtboxes), uçuş yapılan bölgedeki tüm cep telefonlarının sinyallerini toplayarak telefonlardaki bütün verileri ve bulunduğu yer bilgilerini elde ettiği belirtildi.

BAZ İSTASYONU OYUNU

 

Cep telefonlarının otomatik olarak en güçlü sinyali gönderen baz istasyonuna bağlanması nedeniyle de uçaktaki cihazdan gönderilen sinyalleri, telefonların en güçlü ve en yakın sinyalmiş gibi algılayarak hemen bağlandıkları kaydedildi.

SUÇLULARI TAKİP İÇİN KULLANILIYOR

 

Adalet Bakanlığı yetkilileri, programı yalanlamazken, sadece suçluların takibi amacıyla kullanıldığı savunulan sistemle bölgedeki tüm telefonların verilerinin toplanabildiği belirtiliyor.

 

Daha önce de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski Sistem Analisti Edward Snowden, NSA'nın dünya genelindeki dinleme ve izleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış ve bu faaliyetler büyük tepki çekmişti.

Editör: TE Bilişim