Suriye’nin geleceği Tahran’da gerçekleştirilen kritik zirvede masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "Suriye" meselesini ele almak üzere Üçlü Zirvede bir araya geldi. Basına açık gerçekleştirilen zirvede Tahran Bildirisi başkanlar tarafından onaylandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’deki bombardımanların durdurularak bir ateşkes sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi ve ateşkesin bildiride yer almasını talep etti

Erdoğan, "İdlib’deki bombardımanların artık bir ateşkese şu anda adım atılmasında büyük fayda var. Şu anda İdlib halkı ciddi manada bir korku sivil halkı kastediyorum burada bir göç başladı. Tekrar bunların gidebildikleri yer, bizim sınırlara doğru geliyorlar. Burada bir ateşkesin sağlanması terör gruplarına karşı da alınabilecek tedbirleri yine ilgili arkadaşların yapacakları çalışmalarla bunu yapalım. Ateşkesin sağlanması çok çok önem arz ediyor "Burada bir ateşkes ilanı yapabilirsek inanıyorum ki bu zirvenin en önemli adımlarından birisi bu olacak ve sivilleri bu ciddi manada huzurlu kılacaktır, rahatlacaktır. Böyle bir ilanın yapılması bu zirvenin de zaferi olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

İdlib’in sadece Suriye’nin siyasi geleceği için değil Türkiye’nin milli güvenliği ile bölgenin barış ve istikrarı bakımından da hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Astana ruhunun özünde asgari müştereklerde buluşma iradesi göstermemiz vardır. Bunlar ise Suriye’nin siyasi birliğinin sağlanması toprak bütünlüğünü korunması ve ihtilafa barışçıl siyasi çözüm bulunmasıdır. Türkiye olarak şehitler verdiğimiz ciddi özveride bulunduğumzu bu sürecin şu an itibariyle çok riskli bir yere geldiğini görüyoruz. İdlib sadece Suriye’nin siyasi geleceği için değil bizim milli güvenliğimiz ile bölgenin barış ve istikrarı bakımından hayati öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Terör örgütüne silah yardımı yapan Amerika’ya tepkisini bir kez daha dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat’ın doğusunda arzu etmediğimiz gelişmeler yaşanıyor. Amerika’nın bölgede bir diğer terör örgütünü güçlendirmeye devam etmesinden rahatsızız. Türkiye, Suriye’nin siyasi coğrafi ve sosyal bütünlüğü gerçek anlamda sağlanana kadar bölgedeki varlığını korumakta kararlıdır. Tehdidin kaynağına ve boyutuna göre gereken adımları atmayı sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: iha