Yunanistan’da seçim barajı, Türkleri Meclis’e sokmamak için getirildi

DEB partisi olarak amaçlarının Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının Lozan Anlaşması’ndan doğan fakat şu an Yunanistan hükûmeti tarafından uygulanmayan haklarını müdafaa etmek olduğunu söyleyen Asafoğlu, Yunanistan yönetiminin TEB Partisini Meclis’e sokmamak için %3’lük antidemokratik seçim barajını uyguladığını söyledi. Bunu Selânik’te yapılan bir fuarda Yunanistan Parlamentosunda milletvekili bulunan ırkçı bir Yunan partisinin genel başkanının konuşmasında itiraf ettiğini, hatta bir gün olur da DEP Partisinin %3 olan seçim barajını geçmesi durumunda bu seçim barajını daha da yükseltmeye hazır olduklarını ve gerekirse kendilerinin de Parlamento’ya girmemeyi göze aldıklarını ifade ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, Türk azınlığının etnik kimliğini reddediyor

Avrupa Birliği, Yunanistan’ın Türk azınlığının etnik kimliğini reddettiğini, azınlığın din işlerine müdahale ettiğini ve azınlık tarafından seçilen müftüleri tayin etmediğini, hatta azınlığın eğitim imkânlarını sınırlayarak çift dilli anaokullarına müsaade edilmediğine değinen Asafoğlu, Batı Trakya’daki ilkokulların çocuk sayısı yetersiz denilerek kapatıldığına ve bir daha da açılmadığına değindi. Trakya Bölgesi Kalkınma Komisyonuna, Batı Trakya Türk Azınlığı Çalışma Gurubu olarak sundukları raporda Türk kelimesi geçtiği için, raporun değerlendirmeye alınmamasının tavsiye edildiğini ifade etti.

Türkiye ve Yunanistan ilişkileri ne zaman gerilse Batı Trakya Türkleri hedef alınıyor

Doğu Akdeniz krizinin yaşandığı dönemde Yunanistan’da Batı Trakya Türklerine haksız saldırılar olduğuna da değinen Asafoğlu, “Yunanistan’ın her kriz döneminde Batı Trakya Türklerini masanın altından çıkararak ‘Bakın elimde bunlar da var!’ diyerek bizleri hedef gösteriyor” dedi. Bunun en bariz örneğinin ise Yunanistan silahlı askerlerinin Doğu Akdeniz krizinin sıcak olarak yaşandığı dönemde Yunan askerlerinin üç Türk azınlık köyünde tam tesisat ile silahlı tatbikat yapmaları olduğunu söyledi. Asafoğlu, Türk olduklarını her ifarde ettiklerinde “Atın bunları vatandaşlıktan, Yunanistan’da Türk yok, Türkiye’ye gitsinler!” gibi ifadelerle karşılaştıklarını, bu şekilde sindirilip korkutulmaya çalıştıklarını söyledi. Seçilmiş İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin kaldığı apartmanın asansörüne “En iyi Türk, ölü Türk’tür” yazıldığını belirten Asafoğlu, Yunan makamlarının bu durumu kınamamasını tenkit etti.

Yunanistan ve Avrupa’nın en fakir bölgesi; Gümülcine ve İskeçe

Yunanistan’ın ve Avrupa’nın en fakir yerinin Gümülcine ve İskeçe şehirlerinin bulunduğu bölge olduğunu ifade eden Asafoğlu, bu hakikatin Yunanistan’daki istatistik kurumunun verilerine bakarak görülebileceğini söyledi. Yunanistan’daki ekonomik problemlerin özellikle Batı Trakya Bölgesi’nde derinleştiğini vurgulayan Asafoğlu, bu ekonomik sıkıntıların Batı Trakya Bölgesi’ndeki gençleri göç etmeye zorladığını ve bunun bir an evvel durdurulması gerektiğini belirtti.

Selânik’te bir cami, sinema salonu oldu

Osmanlı eserlerinin ve camilerinin hızlı bir şekilde tahrip edildiğine değinen Asafoğlu, Yunanistan’ın Evros (Nomos) vilayetinin sınırları dâhilindeki Dimetoka ilçesinde bulunan tarihî bir caminin yandığını, artık Selânik’te cami kalmadığını ve bir caminin artık sinema salonu olarak kullanıldığını vurguladı.

Tek isteğimiz, Yunan makamları ile diyalog

Çiğdem Asafoğlu, Yunan makamlarından tek isteklerinin diyalog olduğunu ve tarihin hiçbir döneminde vatanları olan bu ülkeye karşı ellerine ne bir taş ne de bir sopa almadıklarına dikkat çekti. Batı Trakya Türk toplumunun uysal ve çalışkan bir azınlık olduğunun altını çizen Asafoğlu, Batı Trakya Türklerinin gerektiğinde tek ses olmayı bildiği ifadesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim