John Delorean tarafından (DMC - Delorean Motor Company) adlı bir şirket ve yanına ünlü İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro'yu alarak o meşhur filmi izleyen herkesin içine işleyen tasarımı faaliyete geçirtti.

Tasarım, Lotus Esprit 1977 modelinden esinlenilmişti ve sınıfının gelecek çizgilerine sahip olan estetik bir arabaydı. John Delorean iyi  bir hayata sahipti bir çok ünlü kişiyle arkadaştı bunu bir fırsat bilip kullandı ve pr çalışması yaptı. Bu kişilerle yarattığı araba arasında bir bağ kurdu, fotoğraflar çektirdi arabanın çok iyi olduğunu lanse ettirdi. 


Bu reklam ve pr 'dan sonra araba amerika pazarında, fiyatı 25 bin dolar olamasına rağmen peynir ekmek gibi satmaya başladı fakat, arabanın seri üretimi için açılacak fabrika amerika şartlarında daha masraflı olduğundan, bu maliyetten kaçınmak için fabrika İrlanda'ya kuruldu. Burada üretilen arabalar ilk etapta amerikan pazarına giremedi. Sebebi ise amerika hükümetinin, aracın gaz emisyon oranının çok yüksek olduğunu iddia etmesiydi.İlk başta bir Ford yapımı v6 motor kullanılmak istenildi ancak Ford hem bu motoru üretmeyi durdurmuştu hem de motorun üretim lisansları için fahiş fiyatlar istiyordu. Bundan dolayı Delorean yüzünü Avrupa'ya çevirdi. Peugeot, Renault ve Volvo ile bir anlaşma yapıp, bu ortakların ürettiği prv 2,8 litre v6 olan bir motor kullanmak zorunda kaldı. Başlangıçta 200 beygir olan araba gücünü 130 beygire düşürmek zorunda bırakıldı. Arabanın şasi ve süspansiyonları Lotus firması tarafında, elektrik aksam Peugeot, 5 vitesli manuel şanzuman ve enjeksiyon sistemi Renault tarafından üretildi.

Araçtaki parçaların farklı firmalardan olması araba için hem sistemsel sorunların oluşmasına hem de yedek parça ve servis anlamında sorunlar oluşmasına neden oldu.

Arabanın satış fiyatı için düşünülen fiyat 12 bin dolar idi. Ancak paslanmaz çelik kasa ve güvenlik önlemleri için olan çalışmalar ve ufak değişikler arabanın fiyatını bir anda 25 bin dolara çıkardı.

En önemli etken ise DeLorean'ın manuel şanzumanla donatıldığında 8.8 saniyede 0-97 km hızına çıkıyordu, otomatik şanzumanla donatıldığında ise 10,5 saniyede 0-97 km hızına çıkabiliyordu. Aracın maksimum hızı ise saatte 177 km idi. Bundan dolayı ''American Muscle Car'' diye nitelendirilen arabalarla boy ölçüşemiyordu

Bu sorunlar birleşince de DeLorean birden istenmeyen arabalar listesine girdi ve amerikan pazarında tutunamayıp 1982 yılında battı.

Editör: TE Bilişim