Deutsche Welle - Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin Eyalet Birlikleri Koordinatörü Kayman görevinden ayrıldı.

Köln merkezli DİTİB, Almanya’da Müslümanlara ait en büyük çatı kuruluşu durumunda.

Almanya’da imamların Gülen sempatizanlarına karşı Ankara adına casusluk yaptığı iddiasıyla bası altına bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Eyalet Birlikleri Koordinatörü Murat Kayman istifa etti. DİTİB’in Kuzay Ren-Vestfalya eyaletinin Yönetim Kurulu üyesi de olan Murat Kayman, DİTİB’den ayrıldığını şahsi blogundan duyurdu.

‘HER ZAMAN KOLAY DEĞİLDİ’

Kayman Almanca yaptığı açıklamada “DİTİB’deki tüm yol arkadaşlarıma çok farklı ve ilginç bağlamlarda, her zaman kolay olmayan, ama yapıcı ve verimli işbirliği için teşekkür ediyorum ve DİTİB’e gelecekte başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. Kendisini sadece üyesi olduğu diğer derneğin hukuki işlerine adadığını bildiren Kayman, DİTİB’deki Eyalet Birlikleri Koordinatörlüğü görevinin yanı sıra eyaletteki İslam Diyalog Forumu ve federal çaptaki politik görüşmelerden de geri çekildi.

‘ANKARA’DAN BAĞIMSIZLIĞI SAVUNUYORDU’

Kölner Stadt-Anzeiger ve Rheinische Post gazeteleri Kayman’ın istifası hakkında ‘DİTİB’in Ankara ile bağlarını daha da güçlendireceğinin işareti” olarak yorumladı. Gazetelere göre Kayman DİTİB içerisinde, Türk devletinden yapısal bir ayrılığı savunan çizginin temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Almanya’da DİTİB, bünyesindeki bazı imamların Gülen yapılanması ile bağlantılı oldukları öne sürülen kişi ve kurumlara ilişkin Ankara’ya bilgi notları gönderdiği suçlamalarıyla gündeme gelmişti. İmamların 33 şahıs ve 11 eğitim kuruluşuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’na bilgi gönderdiği öne sürülüyor. Alman polisi geçen hafta dört DİTİB imamının evine delil toplamak amacıyla baskın düzenlemişti. 

Editör: TE Bilişim