Çin Savunma Bakanlığı dün C-11 ve S-30 savaş uçaklarının ‘’savunma önlemi ve uluslararası ortak uygulamalar doğrultusunda" normal hava devriyesi yaptığını duyurdu.

 

Resmi Xinhua ajansının haberine göre, Çin Hava Kuvvetleri Sözcüsü Shen Jinke, Çin'in hava kuvvetlerinin yüksek alarm durumunu devam ettireceğini ve ülkenin hava sahasının güvenliğini korumak için önlemler alacağını söyledi.

Pekin’in bölgedeki adımını eleştiren ABD, Japonya ve Güney Kore, Çin’in yeni hava savunma sahasını tanımadıklarını bildirmiş ve kendi uçaklarını Çin’in izni dışında bu bölgede uçurduğunu açıklamıştı.

Çin, bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği; aksi halde, Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağını duyurmuştu.

Çin, yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin olan ve 1960’lardan beri hava savunma sahasına sahip olan Japonya’nın denetiminde olan Diaoyu adası (Japonlar adayı Senkaku adlandırıyor) ve ona bağlı adacıkların, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyor. Japonya, geçen yıl Eylül ayında adalardan bazılarını "kamulaştırma" girişimde bulunmuş ve bunun üzerine Çin’de düzenlenen Japonya karşıtı protestolarda birçok Japon şirketi zarar görmüştü.

Tarihi nedenlerden dolayı iki ülke arasında sık sık siyasi gerginlik yaşanıyor. Filipinler yönetimi de Liaoning seferinin bölgede gerilimi yine yükselteceğini bildirdi. Pekin yönetimi, hemen hemen tüm Güney Çin Denizi’nin kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve buralarda Malezya, Filipinler ve diğer ülkelerin hak iddialarını reddediyor.

Editör: TE Bilişim