Dubai'nin, hakkında duyulanların yanı sıra hiç bilinmeyen yanları var. Dubai'nin ekonomik büyümesi, 21. yüzyılın en heyecan verici gelişmelerinden biri. Bu şehir neredeyse her gün büyüyor.

dubai resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uzmanlar, Dubai'deki ekonomik patlamanın balona yol açabileceğini söylese de, şehir kısa vadede ekonomik açıdan pozitif bir seyir izleyecek. Orta Doğu'nun göbeğindeki finansal bir merkez haline gelen Dubai, on yıldan daha kısa bir süre içerisinde tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Dubai ekonomik büyümesini - petrol gelirlerinin yanı sıra - turizm ve gayrimenkul sektörlerine borçlu. Dubai'nin, hakkında duyulanların yanı sıra hiç bilinmeyen yanları var. İşte Dubai hakkında bilinmeyenler... 1- Dünyadaki her 4 vinçten biri Dubai'de. Emlak sektöründe yaşanan 'patlama' nedeniyle Dubai'nin dört bir yanını inşaatlar sarmış durumda. 2- Dubai'nin palmiye adaları için ithal ettiği kum miktarı ile 2.5 adet Empire State binası doldurulabilirdi. Denizin üzeri doldurularak inşa edilen palmiye adalarının yapımı için 94 milyon metreküp kum ithal edildi. New York'ta bulunan devasa Empire State binasının hacmi ise sadece 37 milyon metreküp. 3- Burj El-Arab'da bulunan altınlarla 46,265 tane Mona Lisa tablosu kaplanabilirdi. Burj El-Arab'ın iç dekorasyonu alanı 1790 metrekare 24 ayar altınla kaplı. 4- Dubai'deki süper lüks polis arabalarının her birinin fiyatı, bir çocuğun üniversite masrafından daha fazla.

Dubai polisi, şehirdeki turistleri etkilemek için üst sınıf lüks araçlar kullanıyor.

Bu arabalara 500,000 dolarlık Ferrari FF, 397,000 dolarlık Lamborghini Aventador gibi araçlar dahil. ABD'deki en pahalı okulun 4 senelik ücreti 247,908 dolar. 5- Dubai'de yaşayanların yüzde 85'ini başka ülkelerden gelenler oluşturuyor. Diğer ülkelerden gelenlerin büyük bir çoğunluğu Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'ten gelenler. 6- Deve yarışlarında çalıştırılan çocuk işçiler yerine artık 300 dolarlık robotlar çalışacak. Deve yarışları şehrin ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Deve yarışlarında çocuk jokeylerin kullanılması ise çocuk kaçakçılığını artırmış durumda.

En çok çocuk göçmen ise Güney Asya ve Afrika ülkelerinden geliyor. Bu duruu önlemek için ise fiyatı 300 dolar ile 10,000 dolar aralaeğişen robotlar kullanılmaya başlanmış.

7- Burj Halife adlı bina o kadar uzun ki, binanın bazı sakinleri Ramazan'da oruçlarını daha geç açıyor. Burj Halife, 160 katlı bir otel. Uzunluğu yaklaşık 700 metre. 150'inci katta veya daha yukarıda kalan ziyaretçiler güneşi daha uzun süre gördükleri için, Ramazan ayında daha geç iftar yapıyorlar.

8- Burj Halife, Almanya'nın Freiburg kentinde olsaydı, Fransa'nın Strasbourg kentinden görülebilirdi. Burj Halife 95 kilometre uzaklıktan dahi görülebiliyor. Freiburg ve Strasbourg arasındaki mesafe ise sadece 86.4 kilometre. 9- 2013 yılında 'altınların yüzde 40'ının ticareti' Dubai'de yapıldı. Söz konusu altınların ağırlığı, 354 filin toplam ağırlığından daha fazlaydı. 2013 yılında 70 milyar dolarlık altın ticareti yapıldı ve bu altınların ağırlığı 2,250 ton idi.

10- Dubai'nin inşa etmekte olduğu iklim kontrollü şehir, Monako'nun 2 katından daha büyük olacak. 11- 2013 yılında Dubai'deki turist sayısı, Şenzen'in toplam nüfusundan fazlaydı. Dubai, turizmde de adından söz ettirmeye devam ediyor. 2013'te Dubai'deki otellere giriş yapan turist sayısı 11 milyonu aştı. Şenzen'in toplam nüfusu ise 'sadece' 10 milyon 357 bin. Dünyanın en kalabalık

12

'inci şehri olan Şenzen, aynı zamanda Çin'in en kalabalık üçüncü şehri. 12- Ünlü Burj El-Arab otelin yüzde 39'luk bir bölümü konaklama için kullanılamayacağı gibi hiçbir amaca hizmet etmiyor. 7 yıldızlı olduğu söylenen Burj El-Arab, dünyanın en uzun 7'inci oteli. Buna rağmen, binanın yüzde 39'u kullanılamıyor. Anlaşılan, Burj El Arab inşa edilirken estetik kaygı bir hayli ön plandaydı.

13- Dubai, her gün 4.5 tane olimpik yüzme havuzu doldurmaya yetecek kadar petrol üretiyor. Dubai'nin günlük petrol üretim miktarı 50,000 ile 70,000 barel arasında değişiyor. Bu miktar 4-5 olimpik havuzu petrol ile doldurabilmek için yeterli.

14- Dubai'deki 4 milyarderin toplam mal varlığı, Honduras'ın gayrisafi yurt içi hasılasına eşit. Dubai'nin en zenginlerinden milyarderler Abdul Aziz Al Ghurair, Majid Al Futtaim, Khalaf Al Habtoor ve Abdulla Al Futtaim'in toplam mal varlığı 18.7 milyar dolar civarında.

15- Dubai, 'Dubailand' adını vereceği bir eğlence merkezi inşa ediyor. Merkezin tahmini maliyeti, 2012'de kurulan Susan G. Komen Vakfı'nın gelirlerinin 150 katı. Eğlence merkezinin tahmin edilen maliyeti 64.3 milyar dolar olacak.

Editör: TE Bilişim