ABD’nin önde gelen gazetelerinden biri olan New York Times’ta, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ilgili bir analiz yayınladı.

Gazete tarafından yapılan analizde Türkiye’deki siyasi atmosfer değerlendirilirken, Akşener için “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek seçimlerdeki en ciddi, korkusuz ve meydan okuyan rakibi” ifadeleri dikkat çekti.

Akşener’in 16 Nisan Başkanlık referandumunda “hayır” kampanyasını yürütürken toplumsal desteğinin gözler görülür bir hale geldiğini vurgulayan New York Times, “Akşener, Erdoğan’a meydan okuyor” yorumunda bulundu.

İşte New York Times’ta yayınlanan o analizden öne çıkanlar:

"İKTİDARIN GÜÇLERİNİ YENİYOR"

“Eski İçişleri bakanı ve görkemli sağcı politikacı 61 yaşındaki Akşener, Nisan ayında yapılan referandumda 'Hayır' kampanyasına ulusal desteğin büyük kısmını topladı ve Erdoğan'ın güçlerini büyük ölçüde genişletmesini neredeyse yendi.

Şimdi Erdoğan'a meydan okuyup Başkanlığı almak için bu desteği geliştirmeyi planlıyor.

Eylül 2016'da Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilmiş ve Sayın Erdoğan ile artan ittifakı üzerine Genel Başkan Bahçeli'ye meydan okuduktan sonra İYİ Parti'yi kurdu. Halen ülke genelinde kampanya yürütüyor.

Kasım ayında Ankara'daki yeni parti ofisinde verdiği röportajda, "Ben cesurluğun hareketi olarak nitelendiriyorum" dedi.

Darbe girişiminden bu yana Erdoğan tarafından olağanüstü hal ilan edildi. Halka açık toplantılar yasaklandı ve ifade özgürlüğü ve medya kısıtlandı. Akşener, partisine katılanların çoğunun kısıtlama altındaki gençler olduğunu söyledi.

"ERDOĞAN’IN POLİTİKALARININ KARŞISINDA"

Akşener de Erdoğan da siyasetin merkez sağındalar fakat Akşener başta yabancı yatırımcıları korkutan politikalar olmak üzere Erdoğan'ın politikalarına neredeyse her zaman karşı çıkıyor.

Sayın Erdoğan bugüne kadar Türkiye'nin en popüler siyasetçisi olmayı sürdürüyor ancak geçen yılki referandum büyük güç kaybettiğini gösteriyor. Sayın Akşener, sağcı milliyetçilerden ve daha liberal merkezcilerden Erdoğan'dan hoşlanmayanların desteğini almak için özel bir konumda olduğunu söyledi.

Akşener, "Referandumda ülkenin yarıya bölündüğünü gördük. İYİ Parti, her iki kamptan da oy alan tek partidir" dedi.

Sayın Aksener, cumhurbaşkanıyla aynı siyasi alanlardan bir kısmını kapladığı için, birçok açıdan anti-Erdoğan olarak kampanya yürütüyor.

"PARLAMENTO SİSTEMİNE GERİ DÖNECEK"

Akşener, ifade özgürlüğünü yeniden kurmak ve parti tekelinde olmayan bir adalet sistemi restore etmek istediğini belirtti. Akşener ayrıca, Sayın Erdoğan'ın Nisan referandumunu tersine çevirmek istediğini ve bunun da kimin kazanacağına bakılmaksızın bir sonraki seçimlerin ardından bir yönetici tarzı cumhurbaşkanlığı çıkarılacağını söyledi.

Sayın Akşener, "Parlamento sistemine geri döneceğiz. İkinci olarak da ekonomiye güvenin yeniden kazandırılmasını sağlayacağız" dedi ve eğitim ve ekonominin insanların kampanya izinde en çok endişe duydukları iki şey olduğunu belirtti.

Ünlü Fransız gazete: "Güçlü Türk kadını Akşener"

Fransa'nın ünlü gazetelerinden Le Figaro, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le yaptığı bir mülakata, "Güçlü Türk Kadını Akşener" başlığı ile yer verdi.

Fransa’nın önemli gazetelerinden Le Figaro, bugünkü sayısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile gerçekleştirdiği özel bir röportaja yer verdi.

Sözcü.com.tr'nin haberine göre, Le Figaro, röportajın yayımlanmasından 2 gün önce 3 Aralık’ta, Akşener’i tanıtan bir habere yer verdi. Tanıtımda, Akşener ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

“GÜÇLÜ TÜRK KADINI AKŞENER”

Figaro’nun, “Güçlü Türk Kadını Akşener” manşetiyle verdiği tanıtım yazısında, “61 yaşındaki Meral Akşener gelecek seçimde Erdoğan’ın koltuğunu devralabilecek mi?” ifadeleri yer aldı. Figaro, “Asena’ya” benzettiği Akşener’i, İngiltere’nin “Demir Leydi” olarak da bilinen eski başbakanlarından Margaret Thatcher ve Fransa’nın aşırı sağcı partisi Front national (Ulusal Cephe) lideri Marine Le Pen’in Türkiye’deki karşılığı olarak betimledi.

Türkiye’de kadınların siyasette çok aktif rol almadığını söyleyen gazete, sadece Tansu Çiller’in bir istisna olduğunu kaydetti.

Figaro, tanıtımını “Türkiye’nin başına bir kadın gelebilecek mi? Cevabı 2019’da Türkiye verecek” ifadeleriyle bitirdi.

AKŞENER: ERDOĞAN CİDDİ BİR RAKİBİM

Le Figaro gazetesinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yapılan mülakatta şu ifadeler yer aldı;

“Meral Akşener: Erdoğan için ciddi bir rakibim. Ülke yönetimi için yeni bir yol sunmak istiyorum. İYİ Parti üyeleri çok farklı siyasi eğilimlerden geliyor, solcu var, merkez solcu var, merkez sağcı var”

Akşener ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u yakından izlediğini, çalışmalarından ilham aldığını, partisiyle gönüllülük temelinde çalışıp sokağın taleplerine yanıt veren bir siyaset izleyeceklerini söylüyor.

Editör: TE Bilişim