Saldırıdan İranlı nükleer bilim adamı Mohsen Fahrazad Tahran’ın cinayetin intikamını alabileceği iddia edilirken, saldırıya ilişkin Tel Aviv yönetimi tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. İsrail medyası da silahlı saldırıyı görmezden geldi.

MOHSEN FAHRİZAD İRAN'IN EN GÜÇLÜ İSİMLERİNDENDİ

Mohsen Fahzad, İran’ın 1989’da nükleer bomba geliştirmek için kurduğu iddia edilen gizli program olan Amad (Umut) projesinden sorumluydu.

Bu program resmi olarak 2003 yılında sona ermesine rağmen, Fahrezad ulusal nükleer programın devamında kilit isimlerden biriydi.

İran’ın 2015’te Batı ve Rusya ile imzaladığı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın daha sonra geri çekildiği nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkili oldu.

Bu nedenle İran’ın nükleer programına şüpheyle yaklaşanların kara listesinin başında yer aldı. Aynı zamanda ABD ve BM yaptırımlar listesindeydi.

İsrail kaynakları, 2018’de Fehrazad’a suikast girişimi olduğunu sızdırdı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 2018’de Fehrazad’ı da hedef aldı ve “Bu adı unutma” dedi. Fahrezad, Amerika Birleşik Devletleri’nde tam bir güç değişikliğinin beklendiği bir zamanda saldırıya uğradı.

Editör: TE Bilişim