~~Uluslararası Hububat Konseyi raporundan derlenen bilgiye göre, dünya buğday stoklarının 1 Temmuz 2014-30 Haziran 2015 tarihlerinde bir önceki döneme kıyasla 200 milyon tona yaklaşacağı öngörülüyor.

Rapora göre küresel buğday üretiminin, bu yıl temmuz ayı başından gelecek sene haziran sonuna kadar, bir önceki döneme nazaran 4 milyon ton artarak 717 milyon ton düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE’DE AZALIŞ BEKLENİYOR

Avrupa Birliği (AB), Rusya, Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Çin ve Hindistan için geçen sezondan daha iyi sonuçlar, Kanada, ABD, İran, Türkiye ve Avustralya’nın rekoltelerinde ise azalmalar bekleniyor.

Küresel buğday tüketiminin, aynı dönemde, geçen sezona göre 14 milyon ton yükselerek 709 milyon tona ulaşması ihtimali üzerinde duruluyor. Tüketimdeki bu artışta asıl etken, yüksek oranlarda beklenen yemlik kullanım gösteriliyor. Yemlik buğdayda 140 milyon tonluk üretim öngörüsünün, 2011-2012 sezonundaki 154 milyon tonluk rekor tüketimden sonra ikinci en yüksek değer olabileceği ifade ediliyor.

GIDA KULLANIMI 6 MİLYON TON ARTACAK

Buğdayın insan gıdası olarak doğrudan kullanımının ise 6 milyon tonluk artışla 481 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor. Gıda kullanımındaki bu artışa sebep olarak Asya ve Afrika’da büyüyen talebin etkisi gösteriliyor.

Söz konusu dönemde dünya buğday ticaretinin 8 milyon ton azalarak 147 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Düşüşün, büyük çoğunluğunun Çin’in ithalatlarında beklenen azalmadan kaynaklanacağı belirtiliyor.

Dönem sonu dünya buğday stoklarının ise 8 milyon tonluk (yüzde 4) artışla 195 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu miktarın, son 5 yılın en yüksek düzeyini temsil ettiği vurgulanıyor.

Başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) dönem sonubuğday stoklarının da 7 milyon ton artışla 60 milyon ton düzeyinde olacağı ifade ediliyor.

Editör: TE Bilişim