İSVEÇ EKONOMİK KRİZİ

1980'lerde, kredi kolaylıklarındaki hızlı bir artışla harekete geçen bir gayrimenkul ve mali balon oluşmuştur. Düşük enflasyonun, 1990'ların başlarındaki uluslararası ekonomik yavaşlama ile birleştiğini vurgulamak için vergi sisteminin yeniden yapılandırılması, balonun patlamasına neden oldu. İsveç Hükümeti bankalara mali destek vererek krizin önüne geçmeye çalıştı, iki bankayı kamulaştırdı ve bankalara kredi sağlayan kurumlara garanti temin etti. Fakat bu sebeple bankalar daha büyük zarar gördü. Hükümet, 9.9 milyar dolar değerindeki sorunlu aktifleri üzerine aldı ve kar payı hissesindeki kayıplar ve kamulaştırılan bankalardan varlıkların yeniden satışı ile tazmin sağladı. Hisse sahiplerinin eli boş kaldı fakat vergi mükellefleri borçları ödemekle yükümlü olmadı.

ABD KREDİ VE TASARRUF MEVDUATI KRİZİ

 ABD, 1982'den 1987'ye kadar olan beş yıllık dönemde kısa vadeli faizleri yüzde 18'den 6'ya çekmişti. Dış ticaret açık veriyor, bu da ülkeye giren yabancı sermaye ile finanse ediliyordu. Faizler artarsa borsa, artmazsa dolar düşecekti. Dönemin ABD Merkez Bankası FED başkanı Paul Volcker, 1980'li yılların başında stagflasyonla mücadele için doların büyümesini kısıtlama kararı alınca faiz oranları sert yükseldi ve kredi ve tasarruf mevduatları çöktü.

HOLLANDA LALE SPEKÜLASYONU

Lale çılgınlığı olarak bilinen bu olay, Şubat 1637’de Lale Çılgınlığı’nın doruk noktasında laleye dayalı sözleşmeler yetenekli bir zanaatkarın yıllık gelirinin 10 katına satılmıştır. Bu olay genelde tarihteki ilk spekülatif balon (veya ekonomik balon) olarak bilinir.Lale çılgınlığı terimi günümüzde varlık fiyatlarının gerçek fiyatlarından sapmasını ifade eden bir benzetme olarak kullanılmaktadır.  Lale soğanı 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nden Hollanda'ya getirildi. Hollandalılar lale yetiştirmeyi bir tür statü sembolü olarak gördü. Lale soğanı spekülatorleri, Hollanda hükümetinden destek istedi. Hükümetse vadeli iş sözleşmelerinin yüzde 10'luk ücretle geçersiz kılınacağı kararını verdi. Çok sayıda vadeli iş sözleşmesi iptal edildi ve lale soğanı tüccarları ellerinde laleleri ile kalakaldı

Editör: TE Bilişim